В Габрово откриват изложба „Дечко Узунов и ученици” - velikotarnovo.utre.bg

В Габрово откриват изложба „Дечко Узунов и ученици”

17 февруари 2019, 12:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Габрово

На 22-ри февруари се навършват 120 години от рождението на академика

На 22-ри февруари се навършват 120 години от рождението на един от най–значимите автори от българската арт сцена на ХХ-ти век - академик Дечко Узунов. По този повод Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи изложбата „Дечко Узунов и ученици”. В експозицията са включени творби, които художникът дарява на габровската галерия през 1978 г. след мащабна самостоятелна изложба. В знак на благодарност през същата година той е обявен за „Почетен гражданин”. Творбите са рамкирани през 2017 г. със средства на галерията, което прави възможно представянето им пред публика.

Художниците ученици на Дечко Узунов, включени в експозицията са: Александър Поплилов, Владимир Гоев, Георги Баев, Елза Гоева, Калина Тасева, Кирил Матеев, Лиляна Дичева, Магда Абазова, Мара Атанасова, Мария Столарова, Николай Ников - Ничето, Светлин Русев, Стоян Илиев. Повод за гордост за нас като габровци е присъствието на двама творци с габровски корен – Дора Бонева и Драган Немцов.

Ето какво казва преподавателят за своите ученици: „Аз като преподавател никой път не съм искал да наложа моя стил, а винаги съм търсел онова, което младите имат като лично изразяване. Затуй моите бивши студенти станаха изявени в различни стилове.”

Дечко Узунов оставя изключително богато на теми и жанрове художествено наследство, прави специализация в Мюнхен заедно с други известни български творци и интелектуалци, преподавател в Националната художествена академия и е носител на десетки награди и отличия.

Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративно-монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети. Завещава ни и редица стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел Казанлък като дар за своите съграждани, в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.

Периодът на специализация в Мюнхен е ключово време за развитието на Дечко Узунов, тъй като по същото време там специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Узунов, а също и стават модели за портретите му. Художествена галерия „Христо Цокев” може да се похвали с притежанието на един от тези ранни портрети, който е част от представителната експозиция и е завършен през 1924 г. На него е изобразен известният поет и драматург Николай Лилиев. 

Малко известен факт е, че Дечко Узунов представя България на олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Малцина знаят, че в периода от 1908 до 1948 г. има официални състезания и за архитекти, художници, скулптори и музиканти. Дечко Узунов включва две свои произведения в конкурсите “Композиция” и “Зима в България”.

За него, покойният вече художник академик Светлин Русев казва „...при него органично е съчетана динамиката на изпълнението със сигурността на пластичната организация, спонтанността на възторга с дълбочината на мисълта и прозренията на сърцето.  Изкуството му има много от покоряващата сила на импровизацията, на неповторимостта, съчетана с трайното въздействие на непреходните човешки и пластични стойности."

 

Изложбата ще се открие на 19 февруари от 17:30 ч. в зала „проф. Минчо Минчев” на Художествена галерия „Христо Цокев“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета