Църквата днес почита паметта на Свети Евстатий

Животът

21-02-2019, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е верен последовател на Христовата вяра

Днес Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Той е верен последовател на Христовата вяра, както и неин разпространител. Преследван е заради религиозните си убеждения. Св. Евстатий бил изповедник, т.е. страдалец за Христовата вяра по време на десетото гонение против християните. Свети Евстатий бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. На тази длъжност Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий.

 

В 326 г. той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

 

След смъртта на император Константин, неговият син станал владетел на част от Римската империя. Новият управник погрешно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал истинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на заточение в Тракия. Светецът умрял през 360 г. във Филипи. Имен ден празнуват: Евстати , Евстатий , Евстатия. Името означава „издръжлив“ (гр.)



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов