Представители на проекта „Джъстром“ обсъдиха с търновската полиция проблемите с ромите

Животът

21-02-2019, 10:43

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички полицейски служители в областта, работещи на терен, преминават обучение за работа с малцинства

Директорът на Областната дирекция на МВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов, началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ гл. инсп. Йосиф Павлов и ст.  инсп. Симеон Трифонов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при Областната дирекция на МВР – В. Търново се срещнаха днес с г-н Роланд Блумайер, представител на Съвета на Европа във връзка с проекта „Джъстром“, националния координатор на проекта Диляна Гитева и представители на екипа за В. Търново.
На срещата бяха обсъдени проблемите при работа с малцинствените групи, конкретни възможности за съвместна работа, обмяна на опит, превенция и повишаване на информираността по отношение на дискриминацията на ромските жени, осигуряване на достъп до правни услуги.
Гостите проявиха интерес най-вече относно случаите, за които ромските жени търсят съдействие от полицията, за какви случаи най-често се налага намесата на униформените и как се избират кои полицейски служители да преминат обучение за работа с граждани от малцинствата.
Домакините обясниха, че поради спецификата на населението в област В. Търново всички полицейски служители, които работят на терен преминават такова обучение. Благодарение на доброто взаимодействие с представителите на неправителствените организации до момента на територията на Областната дирекция не е допуснато напрежение на етническа основа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов