Фирмата, ангажирана с бездомните кучета в Горна Оряховица, отваря врати за граждани

Мисия

22-02-2019, 08:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеята е на управителката Илияна Мусева

Дни на отворени врати инициира фирма ЕТ „Илияна Мусева“ , която е ангажирана с дейностите по ограничаване на популацията на бездомните кучета в Горна Оряховица. Идеята е на управителката на фирмата Илияна Мусева, на д-р Кристина Мусева и на всички работещи във ветеринарномедицински център „Артемида“. Тази нестандартна инициатива е провокирана от зачестилите публикации в социалните мрежи и извън тях, за дейността на фирмата и Общината, за ограничаване броя на безстопанствените животни. Фирмата е единствената в община Горна Оряховица, която притежава лиценз за извършване на този вид дейност, а именно залавяне, превоз по Закона за ветеринарномедицинската дейност, кастриране, маркиране. От фирмата предлагат на всеки, който желае да присъства и участва в работния процес по залавяне, кастриране и обезпаразитяване на кучетата. Всеки, който има претенции и съмнения относно работата ни, нека да заповяда при нас, коментира Илияна Мусева. Тя припомни още веднъж, че всеки, който желае може да подпише декларация за осиновяване на куче. Подписвайки я, кучето става негова собственост и той носи отговорност за него. Декларация може да бъде получена както в Общината, така и във ветеринарномедицински център „Артемида“.

Два пъти в годината, по време на размножителния период се забелязва оформяне на глутници от безстопанствени кучета. Възможно е също гражданите да забележат женско куче с ушна марка и малки кученца. Причина за това е, че майката е кастрирана след раждането, но тъй като не са намерени осиновители на малките, те продължават да се движат с нея. Кастрацията не влияе на кърменето на малките, уточнява още Илияна Мусева.

Една от причините за увеличаване броя на безстопанствените кучета са недобросъвестните стопани, които си решават проблема, като изхвърлят животното на улицата. Друга причина е и т.нар. „кучешки туризъм“, т.е. кучета от други общини. Ушните марки, с които работи Община Горна Оряховица са розови. Ако граждани видят кучета с други марки (зелени, жълти и т.н.), това означава, че животното е дошло от друго място.

Проблем, който фирмата посочва също е, че до сега нито една природозащитна организация не е заявила желание да помогне и не е откликнала на апела за помощ в борбата с бездомните кучета.

От фирмата уточняват, че въпреки съществуващите проблеми, все пак за последните години има осиновени над 100 малки кученца от граждани.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)