„Светият път“ на България започва от Велико Търново

Мисия

23-02-2019, 12:21

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Старата столица тръгва национален поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

„Светият път“ на България ще започне от Велико Търново. От Старата столица това лято ще тръгне национален поклоннически поход, който ще премине по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ св. Иван Рилски. Инициативата обедини институции, организации и общественици от цяла България, а днес в столицата София бе учреден инициативен комитет, в чийто състав влязоха кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България. За председател на организацията бе избран историкът проф. Пламен Павлов.

Идеята възниква във Велико Търново през 2011 година. Предлага я инициативен комитет, включващ историци, археолози, представители на бизнеса, общественици, сред които проф. Иван Харалампиев, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев, д-р Иван Църов и др. Тогава е избрано наименованието „Светият път“.

С похода това лято ще бъде отбелязано навършването на 550 години от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир. Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от крепостта Трапезица, където близо три века са били съхранявани мощите на светеца. Инициативата ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Даниел Панов припомни, че от 2012 година Община Велико Търново активно подкрепя начинанието. Тогава той инициира работна среща с представители на 19-е общини, през чиито територии ще премине пътуването и оттогава насам се водят разговори по организацията. През 2013 година „Светият път“ става част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Помагат също Великотърновската митрополия и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, педагогът от Професионалната гимназия по туризъм в старопрестолния град Евгени Коев, преподавателят по математика и информатика във Великотърновския университет Паскал Пиперков.

Даниел Панов коментира, че предстои включване на похода в културните календари на общините, както и превръщането му в атрактивен маршрут, който да привлича хора, практикуващи поклоннически туризъм.

„Инициативата „Светият път“ ще е израз на признателност както към св. Иван Рилски, така и към нашите предци, пренесли мощите му от Търново до Рилския манастир в изключително тежки времена, а също и към героите, които с кръста, перото и книгата са отстоявали вярата и българщината през вековете. „Светият път“ е пример за единство на хора, институции, училища и организации в името на национална кауза, на българските традиции и християнските ценности“, коментира Панов и благодари на всички, ангажирани с поклонническото пътешествие.

Проф. Пламен Павлов акцентира върху вековната и особено силна връзка на старопрестолния град с култа към св. Иван Рилски. Той посочи, че националната инициатива е още един пример за облика на Велико Търново като историческа и духовна българска столица, като център на духовността в Европа векове наред.

Областният управител проф. Любомира Попова приветства организирането на националния поход и коментира, че начинанието е изпълнено с вярва в бъдещето и с почит към делото на небесния закрилник на българската земя и на Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)