Ремонтират вековният градски часовник в Сухиндол

Животът

25-02-2019, 07:00

Снимка:

община Сухиндол

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За реконструкцията са нужни около 12 500 лева

Ремонтират вековният часовник в центъра на Сухиндол. За реконструкцията са необходими около 12 500 лв. Половината от средствата са събрани. Сумата ще бъде набавена изцяло от дарения. Кулата, на която се намира часовникът,  е символ на града. Механизмът обаче спрял да работи през миналата година. Часовникът е уникален, защото е единствения у нас, който бие по два пъти на всеки кръгъл час. Необичайната настройка е заради това, че „Сухиндолци чували малко тежко“, шегуват се местните жители.

Часовникът отчита времето от 1895 година. Кулата е построена малко преди това от двама тревненски майстори, а мястото е дарено от Марко Вачков. За направата са събрани пари от жителите на Сухиндол, а недостигът е покрит от Общината, която е продала земеделска земя. Механизмът е поръчан в Белгия, където е изработен и доставен до Сухиндол.

Допреди една година часовникът работел безотказно. От общината са намерили майстор, който може да отремонтира механизма. Трябва да се демонтира и да се подменят износените части. След обществено обсъждане е решено да се запази автентичния механизъм на часовника. Направен е и инициативен комитет за спасяване на часовника. От общинската управа очакват необходимите средства да бъдат събрани до края на лятото, за да заработи отново часовникът, който е произведен от фирмата „Жул ван уан кастър“. За съжаление тя вече не съществува, но часовникарят, който се е наел с ремонта, е учил специално за това в Германия. Той е един от тримата специалисти у нас, който е способен да извърши подобна подмяна на частите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов