Ева Майдел обсъди трансатлантическите отношения с Гордън Сондланд, посланик на САЩ към ЕС

Животът

25-02-2019, 11:17

Снимка:

пресофис Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тематичният дебат бе проследен от над сто представители от академичните среди

"Дълго време близкото сътрудничество между ЕС и САЩ бе приемано за даденост. Исторически това партньорство има важна роля в развитието на Европа и света, днес обаче се налага да го преосмислим и да му влеем нова енергия. САЩ и ЕС са логични партньори в отбраната, търговията, дигиталната икономика, в борбата с тероризма и това трябва да са приоритетни сфери.", заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП ) по време на дискусия на високо ниво, посветена на трансатлантическия диалог, организирана от Центъра за европейски политически изследвания (CEPS) в Брюксел.

 

В дебата участваха посланика на Съединените американски щати към ЕС, Гордън Сондланд, както и Джоузеф Брамл от германския Съвет за външни отношения. Събитието е част от годишната конференция "Лаборатория за идеи" на брюкселския мозъчен тръст CEPS.

 

Фокусът на дискусията бе съвместната политика между Европа и Съединените американски щати в настоящата геополитическа обстановка. "В САЩ има нова администрация и нов дневен ред. Европа също се променя интензивно в последните 4 години. Не можем да си позволим да се стоим в миналото. Нов мост между двете страни на Атлантическия океан може да се изгради единствено чрез отворен диалог.", коментира още Ева Майдел, която е заместник член на Делегацията към Европейския парламент за връзки със САЩ.

 

Тематичният дебат между Майдел, Сондланд и Брамл бе проследен от над сто представители от академичните среди, дипломати, журналисти и политически анализатори.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)