Нова паметна плоча на Венета Ботева бе поставена на къщата й във Велико Търново

Мисия

26-02-2019, 14:31

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата на Общината за почистване на паметници и художествени скулптури продължава през цялата година

Нова паметна плоча напомня за Венета Ботева – съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев, живяла във Велико Търново. Мемориалният символ е поставен върху къщата на Венета и Иванка Ботеви, намираща се на улица „Митрополит Панарет Рашев“ в Стария град. Мраморното изделие е изработено от скулптора Денислав Сираков.

Новата плоча е точно копие на оригиналния знак, поставен на фасадата на къщата през 1948 година. Старият паметен символ бе разцепен, а деформацията му е факт от няколко десетилетия насам.

Изработването на новата плоча е по повод 100-годишнината от смъртта на Венета Ботева, напуснала земния свят на 27 февруари 1919 година. Дейността е възложена от Община Велико Търново и е част от програмата по поддръжката на паметниците и мемориалните знаци. Наскоро в града бяха почистени два знакови монумента – на Апостола на свободата Васил Левски и на големия български поет, публицист, общественик и политик Петко Рачов Славейков.

Инициативата на Община Велико Търново за почистване на паметници и художествени скулптури продължава през цялата година.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов