28 февруари е Световен ден на редките болести

Животът

28-02-2019, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Между 5 000 и 8 000 различни редки болести засягат до 6 % от цялото население на ЕС

Над 100 страни по света отбелязват Световния ден на редките болести. Той се пада на 29 февруари, но тъй като тази година не е високосна, събитията, свързани с него се изместват с един ден. Пациентски организации от цял свят обединяват своите усилия, за да повишат информираността на хората за редките болести.

Редките болести могат да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. Въпреки, че всяко рядко заболяване се среща при много малка част от населението на една страна, ако бъдат сумирани като цяло, поради големия брой нозологични единици, редките заболявания се превръщат в сериозен проблем за общественото здравеопазване на всяка здравна система, пише в една от Националните програми за редки болести на Министерство на здравеопазването. 

Между 5 000 и 8 000 различни редки болести засягат до 6 % от цялото население на ЕС в определен момент от живота. Това прави около 15 млн. души в Европейския съюз (с 27 държави-членки). За България, чието население е около 7,5 млн., се очаква да има над 400 000 души с редки заболявания. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов