С шест бизнес идеи завърши първата предприемаческа академия на „отГОворните“ в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

28-02-2019, 10:22

Снимка:

отГОворните

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В рамките на пет срещи близо 30 млади хора научиха как се разработва проект

Шест бизнес идеи разработиха участниците в първата предприемаческа академия в Горна Оряховица, организирана от „отГОворните“. В рамките на пет срещи близо 30 млади хора научиха как се разработва проект, как да финансират идеите си, как да формират и управляват екипи и как да напишат бизнес план.

„Постигнахме целта си да покажем, че младите хора в Горна Оряховица имат предприемачески потенциал и страхотни идеи. Вярвам, че те завършват академията много по-мотивирани да реализират мечтите си и с нови компетенции как да създадат свой успешен бизнес“, сподели Даниел Божанков от „отГОворните“. Той подчерта, че младите горнооряховци имат истинския шанс да превърнат идеите си в работещи бизнеси.

Още на първото обучение участниците представиха идеите си и сформираха екипи, които да ги разработят. При всеки от модулите те се срещаха с вдъхновяващи лектори, които споделиха своя професионален опит. Ваня Димитрова от Стопанския факултет на ВТУ помогна да се прецизират бизнес-идеите , както и даде насоки на екипите за оформянето на бизнес-плановете им. Програмистът и предприемач Людмил Филипов чрез примери от своята кариера разказа как се сформират екипи и как се поддържа висока мотивацията в работния колектив. Стартъп ентусиастът и създател на „Тинузавър“ Невен Боянов продължи обученията с идеи за цялостното разработване на проектите. Образователният директор на „Софтуни“ Александър Иванов представи възможностите за финансиране на бъдещите фирми на младите хора. Участниците се научиха и защо е важно да могат да представят идеята си за една минута по атрактивен начин. Много от тях се насочиха и към кампании за краудфъндинг за финансиране на идеите си.

Със създадените бизнес планове всеки един участник ще може да се включи в надпреварата "Влез в предизвикателството", организирана от Център "Ринкър" / Rinker Center към фондация BCause, и да се състезава за една от четирите награди по 20 000 лв. Състезанието ще се проведе през месец март 2019г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов