Ева Майдел : Българските традиции са това, което ни отличава в многообразието на голямото европейско семейство

Животът

28-02-2019, 11:42

Снимка:

пресофис на Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българският евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП ще поздрави колеги и съмишленици с ръчно изработени мартеници

„Вярвам, че съхраняването и пренасянето на българските традиции и обичаи през вековете е кауза на всеки българин. Кауза, която ни обединява и ни прави по-сплотени като народ. Нашата страна има изключително богато народно творчество, което символизира силния български дух и ни кара да се гордеем с постигнатите успехи. Важно е да пазим и предаваме на поколения символите на нашия автентичен български фолклор. Българската идентичност е това, което ни отличава в културното многообразие на европейската общност и което ни помага да вървим успешно по пътя на европейското развитие.“ Това заяви Ева Майдел по повод настъпването на Първи март.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП ще поздрави колеги и съмишленици с ръчно изработени мартеници с избродирана традиционна българска шевица. Избродираните мартеници носят послание  за здраве, късмет и благоденствие, а самите шевици символизират хармонията в света и човешките отношения. Цветовете, използвани за бродерията също имат своето символно значение – червеният предпазва от уроки и символизира продължението на живота, белият е символ на чистотата и нетленността, зеленият – на вечно възраждащия се живот, надеждата и свежестта, жълтият – на благоденствието, светлината и моралната чистота, синият– на истината и доверието.

Ева Майдел, която има информационен офис във Велико Търново и участва в редица мероприятия в региона, подкрепи родолюбивата инициатива за изработка на  бродирани мартеници, която има за цел да насърчи ръчния труд и интереса към познаване на традиционните български символи и обичаи.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов