Анна Мария Гюзелева бе специален гост на VІІІ културно-образователен форум в Горна Оряховица

Мисия

01-03-2019, 07:31

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той премина под мотото „На България с любов“

„На България с любов“ бе мотото под което премина VІІІ издание на Културно-образователния форум в Горна Оряховица. Срещата, която събра в Зала 1 самодейци от общината, ученици, учители, хора на изкуството и културата, бе посветена на 141 години от Освобождението на България и 40 години от излъчването на филма епопея „Пътят към София“. Тук са събрани хора, които имат цели, хора с мечти, и които с единение могат да постигнат, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, която откри форума. На срещата присъства и кметът инж. Добромир Добрев, който поздрави всички самодейци по повод утрешния празник 1 март. „Гордея се, че днес мога да заедно с вас и се чувствам привилегирован от факта, че имам възможността да ви поздравя по повод един чудесен празник – Деня на любителското художествено творчество. Празник за всички вас, които с изразните средства на любителското изкуство прославяте добродетелите на предците ни и ги предавате на поколенията. Трябва да ес учим да чуваме гласа на паметта! И да възпитаваме децата – да се вслушват в него“, каза инж. Добромир Добрев.

Специален гост на форума бе Анна Мария Гюзелева, която изигра ролята на Неда във филма „Пътят към София“. Този мой дебют, когато бях съвсем млада, подхрани зрънцето ми любов към България, сподели тя в началото на срещата. Актриса, балерина, журналистка, поетеса, съпруга, майка - една творческа личност, която живее и твори между Рим и София.

Присъстващите на форума имаха възможността да видят откъси от филма, с нейно участие, в който тя играе редом до едни от най-големите български актьори. Анна Мария Гюзелева е съпруга на великия български оперен певец Никола Гюзелев. Тя разказа на присъстващите как се запознава с него, за живота и за творчеството си. Акцент във форума бе представянето на лирическата й стихосбирка „А душата знае“. Изданието е в памет на Никола Гюзелев и е обогатено с негови картини. В книгата съм постъпила както са ме учили – включих и нови, и по-стари стихове. За да стане ясно как се развивам в писането, сподели Гюзелева. Разказа още, че пише от 17-годишна, като основаната заслуга да поеме по пътя на словото е на учителката й по български език и литература Райна Сотирова.

Своя прочит на стихосбирката направи заместник-кметът Йорданка Кушева, а самата Гюзелева не скри искреното си възхищение от професионализма, с който бе направен разборът.

Макар и индиректно, Анна Мария Гюзелева е свързана с Горнооряховско. Майката на съпруга й е от Поликраище. Елисавета Кушева е съпруга на Николай Гюзелев и майка на Стефан и Никола Гюзелеви, припомни Йорданка Кушева.

Книгата „Родът Гюзелеви“ е дело на лелята на съпруга ми Мария, която е голямата сестра на бащата на Никола. Тя се постара да направи родословно дърво на рода ни, имаме го в рамка. За мен това е един много важен труд, доуточни самата Анна Мария Гюзелева. За свекър й Николай пък й разказа бизнесдамата, поетеса и художничка Петранка Новосад.

Анна Мария Гюзелева получи от кмета инж. Добромир Добрев цветя, пластика с богинята Диана и албуми на Горна Оряховица. Актрисата се подписа и в летописната книга на града. „С радост съм тук сред вас, във вашия чудесен, буден край, в сърцето на нашата скъпа България“, написа Анна Мария Гюзелева като послание към горнооряховчани.

Срещата с нея завърши с даване на автографи и много снимки с почитателите на писаното слово и представители на културната общественост в общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов