Община Свищов ще си сътрудничи с Българска агенция за инвестиции и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

Мисия

01-03-2019, 17:16

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Меморандумът бе подписан в Министерство на икономиката

В Министерството на икономиката бе подписан меморандум за сътрудничество между Община Свищов, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ), с който те официално изразиха желанието си за съвместна работа и максимално бързо, и ефективно развитие на „Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов“.

Трите страни потвърдиха готовността си да обединят своите усилия като стратегически партньори, за да развият сътрудничеството, което е насочено към реализирането на мисиите, целите и перспективите пред тях. Част от договорените форми на сътрудничество касаят: обмен на информация, опит и добри практики; координиране и разработване на съвместни инициативи и проекти; сътрудничество за популяризиране на възможностите за инвестиции на територията на „Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов“ чрез БАИ и НКИЗ. Приоритетите, които споделят страните целят обединяване на техните усилия за повишаване на конкурентния потенциал и подобряване на перспективите за развитие на община Свищов и „Дунавски индустриален технологичен парк“, с цел ускорено привличане на местни и чуждестранни инвестиции, и заетост.

Домакин на срещата бе министърът на икономиката Емил Караниколов, който потвърди, че с меморандума държавата и всички институции се ангажират да работят още по-активно за реализиране на основният проект, а именно привличане на стратегически инвеститори в Свищов. Той не пропусна да благодари на Министерство на отбраната и на правителството, за това, че взеха решение за прехвърляне на имотите, както и на народните представители, които подпомагат  реализирането на този процес. „Това всъщност е ефектът от работата на депутатите на терен и нещата се случват, защото те наистина виждат какви са проблемите в регионите и дисбалансите, с което много ни помагат“, каза министър Караниколов. Пред журналисти от Свищов той потвърди, че вече има инвеститорски интерес към града, но все още е рано да се говори за това.

На срещата присъстваха изпълнителният директор ни НКИЗ Антоанета Барес и изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. От страна на община Свищов присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, и част от УС на „Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов“ ЕАД в лицето на Елена Александрова, Николай Шопов и Мартин Янков.

Преди да бъде подписан меморандумът, кметът на Свищов Генчо Генчев на свои ред изрази благодарност към правителството, народния представител Цветан Цветанов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов за съдействието и личната подкрепата от придобиването на терена на бившите казарми до сега. Кметът отправи и специални благодарности към председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, и всички общинските съветници, които със своите решения дадоха възможност на община Свищов да тръгне по пътя, по който са поели редица български общини още преди години. Той изрази увереност, че пропуснатите години ще бъдат наваксани, имайки предвид темпото, с което се работи сега. Генчо Генчев се обърна с благодарност и към министър Караниколов за личната му ангажираност, която е показал в редицата срещи от придобиването на имотите. „Той ни даде правилната посока и ни насочи в стъпките, по които да вървим, а ние от общинска администрация, изпълнявайки указанията в най-кратък срок вече стигнахме до момента, в който да подпишем днес първия официален документ. С него ние официализираме готовността си да развиваме заедно „Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов“ и да привлечем като партньор държавата в една община като Свищов.“, каза Генчо Генчев. „Когато държавата, в лицето Министерството на икономиката, в лицето на „Национална компания индустриални зони“ и Българска агенция за инвестиции е част от целия този процес, това е гарант за успеха и развитието на пътя, който ще извървим заедно.“, категоричен бе кметът на Свищов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)