Стартира регионалната инициатива „Балканджии - сърцето на България”

Велико Търново Лайф

02-03-2019, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеологът Момчил Цонев е родом от Габрово, обявен за един от 20-те най-изявени млади личности

Стартира регионалната инициатива „Балканджии – сърцето на България“ за културата, туризма и историята на селищата от трите области Велико Търново, Габрово, Ловеч. Хора от целия балканджийски край вече се присъединяват и споделят любопитно съдържание в специална Facebook група “Балканджии - сърцето на България”.

„Това е ново начинание, което цели да обедини селищата от трите съседни области в Северна Централна България – за да разкаже повече за региона. Добре дошли са балканджии от Априлци, Бяла черква, Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Елена, Килифарево, Ловеч, Лясковец, Павликени, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна. Познавам духа и историята на нашия край, обичам културата му и мога със сигурност да кажа - балканджийският край от Тетевен на запад през Троян и Габрово до Велико Търново, Трявна и Елена на изток е сърцето на България.

Имаме общи черти от миналото, вярвам, че и днес нашите селища могат да се развиват заедно – и като културни и туристически дестинации, и като икономика. Мечтата ми е трите области все по-усилено да работят заедно. Все пак от единия до другия край селищата са на 30-60 минути път с кола, а градското население в трите области е над 300 хиляди души – това би бил може би третият по големина град у нас след София и Пловдив. Един балканджийски край сме и заедно ще сме по-силни.“ – споделя инициаторът на „Балканджии - сърцето на България“ Момчил Цонев.

Създателят на инициативата Момчил Цонев е родом от Габрово. През 2018 г. е обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България заради културния си принос към Габрово. Създател е на множество културни проекти в родния си град като първата местна онлайн енциклопедия Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, популярния музикален клип “Щастливо Габрово”, международния уличен фестивал 6Fest Gabrovo, историческата поредица “Габрово - живият град” и др. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", където в момента е докторант по онлайн журналистика.

 

Повече за “Балканджии - сърцето на България” онлайн:

Фейсбук група: https://www.facebook.com/groups/balkandjii/

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/balkandjiite/



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов