Габрово кани творците на биенале на хумора и сатирата в изкуството

Велико Търново Лайф

02-03-2019, 13:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голямата награда „Златен Езоп” е статуетка и 5000 лв.

Музеят на хумора и сатирата отправя своята отворена покана към творци от България и цял свят да се включат в 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. До 8 март , 24:00 часа българско време, художниците, желаещи да участват, могат да попълнят онлайн формуляр със своите предложения на тема „Измерения на публичното“. Те могат да предложат своите ръбати интерпретации на публичната сфера. Изложбата ще представи съвременно изкуство и карикатура, насочени към темите: публично пространство; публично изкуство; обществен дебат; обществени медии; обществен интерес; обществена заплаха/сигурност и други разни работи с публично измерение.

Повече информация за условията на участие е публикувана на сайта на биеналето - https://biennial.humorhouse.bg

 

В раздел Съвременно изкуство могат да участват произведения, изпълнени във всякаква техника и медия. Наградният фонд за раздела възлиза на 8000 лева, като наградите са:

Голяма награда „Златен Езоп” за съвременно изкуство – статуетка и 5000 лв.

Награда на град Габрово за обещаващ млад автор – статуетка и 3000 лв.

Раздел Kарикатура включва категориите:

карикатура (оригинали с подпис на автора и размер до А3, дигитални творби, анимирана карикатура – формати gif, flash и видео)

авторски книги с карикатура или комикс

Наградите в раздел Карикатура са на обща стойност 6000 лева:

Голяма награда „Златен Езоп” за карикатура – статуетка и 3000 лв.

Награда за карикатура – 2000 лв.

Награда за авторска книга с карикатури или комикс – 1000 лв.

Наградените творби остават във фонда на Музея на хумора и сатирата.

Членовете на журито на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата са  Марилена Нарди, Чавдар Николов и Мартин Роусън – в раздел Карикатура и Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков – в раздел Съвременно изкуство.

Марилена Нарди преподава в Академията за изящни изкуства във Венеция. Сред повече от 50-те ѝ награди за карикатура се нареждат Първа награда от World Press Freedom Cartoon (2011) и наградата Forte dei Marmi за политическа сатира (2013). През 2018 е първата жена в 13-те издания на конкурса World Press Cartoon, удостоена с Голямата награда. Рисува за Diario, притурките на Corriere della Sera, за Gente Money, Borsa&Finanza, и други периодични издания.

Чавдар Николов e редакционен карикатурист, автор на анимирани карикатури за телевизионните канали  БНТ, Нова ТВ и БТВ. Съосновател и редактор е на сатиричния вестник Прас-прес. Два пъти е удостояван с Голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници. Има две отличия от Наградата за политическа карикатура на Обединените нации (Ню Йорк).

Мартин Роусън е британски редакционен карикатурист и писател. Характеризира работата си като "визуална журналистика". Карикатурите му често се появяват в The Guardian, Time Out, Daily Mirror, Index on Censorship, The New Statesman, The Observer, Morning Star и много други. Той е председател на Асоциацията на британските карикатуристи и член на борда на Лондонския музей за карикатура.

Берта Зихел започва кариерата си в Ню Йорк, където курира изложби за Биеналето в Сао Пауло (1983 и 1985) и раздел Aperto на Венецианското биенале (1993), както и изложби и програми за Whitney Museum, Art in General, Newark Museum, Sculpture Center. През 2000 се премества в Мадрид като директор на Отдела за медийни изкуства в Музея Рейна София. Курира медийни проекти  за Сюзън Лейси, Флуксус Филмс, Ивон Райнър, Майкъл Сноу.

Васъф Кортун е носител на Наградата за кураторски постижения на Колежа Бард. Учредява и ръководи институции като Центъра за съвременно изкуство Platform Garanti в Истанбул и Музея към Центъра за кураторски изследвания в Колежа Бард. Курира биеналета, между които Биеналето в Тайпей (2008), съвместно с Ман Рей Хсю и Истанбулското биенале (2005), съвместно с Чарлс Еше. Участва в журита за наградите Търнър, Веласкес, Белведере; журира биеналета във Венеция, Гуанджоу, Periferic и Биеналето на графичните изкуства в Любляна.

Антон Стайков е съучредител на секция Комикс в Съюза на българските художници. Куратор е на международната изложба Sofia Comics Expo, 2014 и Първата национална изложба на българския комикс, 2013. Автор е на пионерските издания Кратка история на българския комикс (Награда Хр. Г. Данов) и Българският буквар. 200 години в първи клас(Награда Златен Лъв на Асоциация Българска книга). Заместник председател е на Съюза на българските художници.

Стартирало през 1973 година, Габровското биенале е едно от дългогодишните биеналета в света. Провежда се от май до септември всяка нечетна година. Първото му издание е част от IX фестивал на хумора и сатирата в Габрово и се провежда в два конкурсни раздела – „Карикатура” и „Малка сатирична пластика”. През годините в конкурса се включват творци от 171 държави, а емблематична в историята на Биеналето се превръща 1989 година, когато за конкурса са получени 7135 творби.

Голямата награда на Биеналето е „Златен Езоп“. Първи носител е турският карикатурист Ердоган Бозок. В последното издание през 2017 наградата получава групата Destructive Creation  за проекта си „В крак с времето“, привлякъл общественото внимание в България и по света.

Започнало с идеята да бъде „мост“ между творците от Изтока и Запада, днес Биеналето е един от големите международни форуми за изкуство в България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)