В Свищов изграждат с 539 000 лв. Център за грижа за възрастни хора

Мисия

03-03-2019, 11:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Услугата е за хора, които не могат сами да се обслужват

Община Свищов представи пред обществеността дейностите по проект „Създаване на нова социална услуга „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване” в гр. Свищов.

На отправената от Общината покана се отзоваха заинтересовани граждани, експерти и специалисти в сферата на социалните услуги и медии.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев направи ретроспекция на усилията и действията на общинското ръководство в процеса от идеята, през промяната на обществената нагласа,  до подготовка на одобрено проектно предложение, с основна цел да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нови, качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. С този проект на практика Община Свищов се нарежда сред най-успешните общини осигуряващи модерни условия за пълен спектър от социални услуги в страната.

Проектът се реализира по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № РД-02-37-9/15.01.2019 г. BG16RFOP001-5.002-0006-С01, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, Приоритетна ос „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”.

В подробна презентация пред над 50 присъстващи, г-н Анелия Димитрова ресорен заместник-кмет и ръководител на екипа за управление на проекта представи основните дейности и етапното им изпълнение само за около два месеца от подписване на договора. По детайлизиран времеви график ще се изпълняват, както следва:

Инженеринг - проектиране, изпълнение на СМР и упражняване на авторски надзор по време на СМР за преустройство и промяна на предназначение на сграда в гр. Свищов, ул. Цар Борис I, №36 в Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, включително подобряване/осигуряване на достъп за хора с увреждания и съобразено с функционалните изисквани по отношение на помещения и площи;

Доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на Център за грижи за възрастни хора в невъзможност за самообслужване /ЦГВХНС/, съгласно утвърдените от МТСП функционални изисквания и насоки за изграждане на инфраструктура, съобразена с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността;

Упражняване на консултантска дейност свързана с оценка на съответствието на инвестиционен проект и упражняване на строителен надзор при изпълнение на СМР за преустройство и промяна на предназначение на сградата;

 Реализиране на мерки за информация и публичност;

Организация и управление.

 

Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца, а общият размер на осигуреното финансиране е 538 827,78 лв., което е чрез Европейски фонд за регионално развитие /в размер на 458 006,61 лв./ и Национално финансиране /80 824,17 лв./.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов