Инж. Добрев: На 3-ти март 1878 започва най-новата история на нашата малка, но горда България

Мисия

03-03-2019, 11:02

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поздрав на кмета на община Горна Оряховица

Уважаеми съграждани, жители и гости на Община Горна Оряховица,

Днес е свят за нас, българите, ден – Националният празник на Република България. 141-та годишнина от Освобождението ни прави свободни, самоопределящи се и надявам се – по-единни. На този ден се сбъдва мечтата на цял един народ! Народ, живял в мрак – не ден или година – а цели 5 столетия!

На 3-ти март 1878 започва най-новата история на нашата малка, но горда България.

За свободата си България плаща с кръвта на Караджата и с тази на Сидер воевода, с човешките кости в Перущица и Батак. Плаща с бесилото край София, с куршума на връх Вола, с камъните на Шипка в страшната жега, с оръдията, изнесени на ръце през преспите на Балкана, с живота на синовете и дъщерите си.

Плаща и със смелостта на 240 души от селищата на Горнооряховска община, които се записват в българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници. То поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина.

В Освободителната война загиват десетки хиляди хора – българи, руси, румънци, финландци. Колко синове никога не се завръщат в домовете си – само майките знаят!

Не може за свобода, извоювана с толкова кръв, да се каже „подарена“. Нито аз, нито вие, уважаеми съграждани, ще позволим това да се случи. Нашата отговорност към хората, дали живота си за България, за да го има нашето днес – е да не позволим забравата да покрие техния подвиг!

Аз държа децата ми да знаят тези герои! И да ги почитат!

3-ти март 1878 е празник и най-светла дата за нашето Отечество. Нова страница в историята ни и начало на път, по който днес вървим свободни.

       
Честит Национален празник, българи!

Честит 3-ти март!

 

Инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов