Стотици жители и гости на Велико Търново отбелязаха тържествено 141 години от Освобождението на България /снимки/

Мисия

03-03-2019, 13:58

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Програмата започна с военен ритуал и издигане на българския трибагреник

Стотици жители и гости на Велико Търново отбелязаха тържествено 141 години от Освобождението на България. Програмата започна с военен ритуал и издигане на българския трибагреник под звуците на химна на Родината. В словото си кметът на общината инж. Даниел Панов акцентира върху историческия факт, че свободата – чакана толкова столетия, тя не ни е дадена даром, а е извоювана от нашите предци.
”Руско-турската освободителна война е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от XV век водят срещу чуждата власт. Да – ние сме признателни към руската армия, генерали и войска, към всички народи, сражавали се в тази война срещу поробителя. Но трябва да бъдем още по-признателни към онези 30 000 български четници, които проляха кръв, за да я има датата Трети март 1878 година, за да я има България и да бъдем свободни. Всяко кътче от българските земи, всяка частичка от пръстта и почвата носят спомени за героизма на поколения храбри четници и опълченци. Заради тях днес българският трибагреник гордо се вее от върховете на Царевец и Трапезица, а дори и от далечната Антарктида. 
Затова датата Трети март, бележеща Освобождението на България, е една от най-светлите в дългата ни история. Тя е символ на възкресението на нашия народ, на светлината, надеждата и новото начало.” – каза Даниел Панов.

По традиция кметът връчи Академичната награда на Община Велико Търново "Трети март", чийто носител тази година е курсант Иван Пърчев от НВУ "Васил Левски", както и старопрестолни грамоти на учениците от ПМГ „Васил Друмев“ Алекс Божилов, Таня Сейкова и Илиян Драганов, както и на тяхната учителка Донка Андреева – за отличното представяне в телевизионното състезание „История БГ“. Техните съученици Белослава Маринова, Ивана Петрова и Николай Кръстев поднесоха чудесна литературно-музикална композиция, посветена на Трети март.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)