Подобрява се правната среда при възлагане на процедури за концесия

Животът

04-03-2019, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С измененията се прецизира и начинът на разрешаване на спорове между страните

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите. Основна цел на промените са свързани с подобряване на правната среда при възлагане на процедури за концесия. Също така се гарантира прилагането на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия.

С измененията се прецизират текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните, както и основанията за недействителност на концесионния договор.

С предложените промени всеки един от участващите в групата икономически оператори ще отговаря солидарно, съгласно ресурса, който е предоставил за участие в правната форма за концесията. Конкретизират се и текстовете за разрешаването на спорове като се елиминират възможностите за противоречиво тълкуване. По този начин се дава възможност възникналите противоречия да бъдат решавани от арбитражен съд. С друга промяна отпада възможността концесионният договор да бъде обявяван за недействителен, когато съдържанието на договора не съответства на минималното съдържание, определено в закона.

След влизането им в сила новите промени ще се прилагат и за процедури, за които има издадено решение за откриване на процедура и няма подадени заявления или заявления и предварителни оферти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)