Обмислят допълнителни часове по български език за уязвими групи ученици

Животът

05-03-2019, 15:00

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организират месеци на кариерното ориентиране

Комисията по образование, наука, младежки дейности и спорт днес проведе редовно заседание. То бе открито от областния управител проф. д-р Любомира Попова, която е и председател на комисията. По време на заседанието бяха обсъдени теми за приобщаващо образование, десегрегация на деца и ученици от уязвими групи, кариерното ориентиране на учениците и организацията на извънкласните дейности. 
Началникът на РУО инж. Розалия Личева предложи в областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците 2017 – 2018 г., да бъдат заложени повече дейности в посока кариерно ориентиране на учениците и актуализация на данните в нея. 
Относно десегрегацията на деца и учениците от уязвимите групи, комисията акцентира върху проблема с владеенето на български език. Инж Личева уточни, че могат да бъдат финансирани допълнителни часове по български език. Тя добави и възможността на общините да се възползват от националните програми, които предстои да бъдат утвърдени през м. април 2019 г., тогава се предвижда и организирането на месеци на кариерното консултиране. Мероприятията ще стартират с концерти на ученици, а закриването – с кръгла маса, на която да бъдат отчетени резултатите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов