Близо 8 000 репресирани ще получат по-висока добавка към пенсията си

Животът

06-03-2019, 09:15

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изплащането на пенсиите започва от 7 март

Общо 7946 пенсионери, получаващи добавка по чл. 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще получат плащане в увеличен размер през март т.г., съобщиха от НОИ.  

Промяната в размера на допълнителната сума към пенсията им е следствие на законово установеното изискване тя да се определя от началото на всяка година като процент от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст за страната, определена от Националния осигурителен институт (НОИ) за предходната година.

По данни на НОИ средната пенсия за 2018 г. е 395,47 лева при 376,06 лева година по-рано, което налага преизчисляването на размера на добавката.
Заедно с новия размер на добавката за март на правоимащите лица ще бъдат изплатени и сумите за полагащото им се доплащане за месеците януари и февруари 2019 г.
Изплащането на пенсиите за месеца ще се извърши в нормативно установените срокове – от 7 до 20 март. Изплащането чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка от тях. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 март 2019 г.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)