Четири училищни отбора в Свищов мериха сили в състезанието „Моята България“

Велико Търново Лайф

07-03-2019, 12:21

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпреварата завърши с победа на учениците от СУ „Николай Катранов“

За четвърта поредна година отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов проведоха ученическото състезание „Моята България“, посветено на националния празник на Република България  - Трети март. Основната цел на състезанието е да се съхрани историческата памет на България, да се отдаде нужното внимание и почит към националния празник, и чрез младите хора да са запази жив споменът за паметните събития, довели до Освобождението на страната на 3 март 1878 година.

Тази година в състезанието взеха участие ученици от горните класове на четири свищовски училища. Отборите бяха в четиричленен състав и мериха сили и знания в три поредни кръга, свързани с дати, събития и значими личности от българската история.    

Жури в състав: Генчо Генчев – председател и членове: Ивелина Иванова – директор Исторически музей – Свищов, Веселина Спасова и Маргарита Колева – библиотекари в Читалищна библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, Росен Маринов – директор дирекция „Култура и културно наследство“ и Таня Ликова – гл. експерт „Култура“ оцениха работата на четирите отбора.

Оспорваното състезание завърши с победа на учениците от СУ „Николай Катранов“, а след тях според брой точки се наредиха представителите на СУ „Димитър Благоев“, СУ „Цветан Радославов“ и СПГ „Алеко Константинов“.

Отборите и техните ръководители бяха наградени с грамоти от зам.-кметовете Анелия Димитрова и Бедри Алиев, а голямата изненада беше двудневна екскурзия за всички до Калофер, Карлово и Сопот, осигурена от община Свищов.

За родолюбивия дух на състезанието допринесоха децата от четвърта група на ДГ „Радост“, с ръководители Бистра Мисова и Станислава Георгиева, които изпълниха стихове и песни, свързани с историята на България.

Основен двигател и водещ на състезанието беше началникът на отдел „Образование“ Румяна Кузева, а кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на нея, на всички организатори и участниците за всеотдайността, с която превръщат родолюбивото състезание в традиция за Свищов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов