Министър Боил Банов: Бюджетът за Националния институт за паметниците на културата е увеличен над два пъти

Мисия

08-03-2019, 20:08

Снимка:

интернет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

НСОРБ и Министерството искат да опростят правилата, за да се спасят рушащите се паметници

Ние сме длъжни да съхраним културно-историческото наследство и да го предадем на поколенията за да може самочувствието на българина да расте и в този космополитен свят нашата идентичност да се запази. Опазването на културно-историческото наследство е ключова дейност и за министерството и за правителството. Това заяви тази вечер във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той изтъкна, че преди три години над 3 милиона и половина е било финансирането на проекти за възстановяване и археология, а за 2019 година е над 7 милиона лева.

 

"За Националния институт за паметниците на културата, бюджетът за тази година е увеличен повече от два пъти, нещо което не е правено от десетилетия. Инвестициите в института, в проекти за опазване на културното наследство ще продължи. В продължение на 50 години множество обекти са били „кръщавани” като паметници на културата и до там. Сега се опитваме за кратко време да „пришпорим” процесите", коментира Боил Банов. Той обясни, че това включва всички паметници на културата, които са с временен статут, получен още през 70-те години на миналия век, да получат постоянен статут. "В момента дори и да са с временен статут законът го чете като постоянен, но проблемът е, че временният статут дава по-малко възможности на частните собственици да кандидстват за финансиране", каза още Банов.

 

По думите му в Министерството на културата и в общините има множество програми, които дават ресурс на частните собственици на обекти със статут на паметници на културата. Проблемите идват когато искат да ги надсроят. "Частната собственост е неприкосновена, но обществото е най-важно. Заедно със Сдружението на общините ще входираме промяна в Закона за културно-историческото наследство в който ще бъдат опростени правилата. Той даде пример с това, че когато лицето „Х”, притежава паметник на културата – къща например и не желае да се съобрази със закона, т.е. да я възстанови и да я опазва, общината да може да влезе, да оправи къщата и да я ипотекира за сметка на собственика. В рамките на няколко седмици предвидените промени ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Сега проблемът е, че повечето такива имоти са препродавани, имат множество собственици, което позволява множество юридически игри и в крайна сметка собственикът не може да бъде глобен от държавата", изтъкна министър Банов. Той е категоричен, че с промяната, режимът става еднократен – идва се на място, установява се и в рамките на три месеца, ако собственикът не входира проекта за ремонт и ако не започне да оправя имота си, влиза общината. Тя се захваща да го ремонтира и го ипотекира. Ако собственикът не може да го плаща, го придобива общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов