Селският мол в Габрово кани днес на пивка ракия и сладка баница

Животът

09-03-2019, 08:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отново ще гостуват самодейците от малките населени места

Пивка ракия за кума и сладка баница за кумицата, домашни курабета, петлета и други залъгалки за сладокусници – това ще предложи поредното издание на Селския мол в Габрово днес. Селският мол „Сладки Заговезни“ ще започне с малко огън и много страст в 11 часа пред  Дечковата къща и църквата „Света Троица“ в Габрово,  откъдето е тръгвала градската Олелийня на този празник в Шести участък. Програмата на откритата сцена отново ще предложи  любими народни  песни и кръшни хора за сърцати българи, които тачат народните традиции. Ще има томбола с продукти от сергиите, на които ще се предлагат екологични продукти от село, домашна храна, друга селскостопанска продукция в помощ на инициативите, подети от местните читалища за съхраняване на обичаите,  занаятите и уменията на предците ни.

Отново ще гостуват самодейците от малките населени места с фолклор и стари градски песни. Както и малките производители, които са се подготвили да напълнят сърцата и трапезите на габровци на празника Заговезни. А в нашия край той продължава да пази традицията младите да искат прошка от старите, кумците от кумовете,  децата от родителите си и заедно с това да поднасят сладкиш, обикновено торта.

Инициативата Селски мол се подкрепя от Фондация Обществен дарителски фонд в Габрово, благодарение на който Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ разполага вече със собствени маси и шатри.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов