Инициативен комитет „Сава Муткуров“ кани на благотворителен коктейл

Мисия

09-03-2019, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Набират се средства за изграждането на паметник в Търново на първия ни генерал

Инициативен комитет „Сава Муткуров“ организира благотворителен коктейл с цел набиране на средства за изграждането на бюст-паметник на първия български генерал по повод годишнина от неговата кончина.

Учредителите на комитета - проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов канят всички родолюбиви великотърновци на 15 март 2019г. (петък) в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица, където от 18:00 ч. ще се проведе благотворителния коктейл.

Ще бъде отслужен тържествен молебен, след който скулпторът Денислав Сираков, който е автор на проекта, ще представи модел на бюст-паметник. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба с архивни снимки на Сава Муткуров и ще бъде представен кратък филм, посветен на видния търновски генерал.

До момента набраните средства за изграждането на паметния знак са около 4000 лв., а необходимата за това сума е около 15 000 лев.

Като военачалник генерал Сава Муткуров има огромен принос към развитието и укрепването на младата българска държава. Ръководил е отряд при освобождаването на Свищов, бил е активен деец и защитник на Съединението на България – регент на Княжество България, като военен е ръководил контрапреврата, бил е военен министър в кабинета на Стамболов. Освен, че е първият български офицер с генералско звание, Сава Муткуров е и първият български офицер, получил орден „За храброст“ I степен.

Благотворителната и родолюбива инициатива е подкрепена от Община Велико Търново, Общински съвет – Велико Търново, РПУ – Велико Търново, членове на Ротари и Лайънс клубовете, предсатвители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и десетки национално отговорни българи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов