Един от най-добрите български реставратори консервира предметите в РИМ–Габрово

Велико Търново Лайф

10-03-2019, 08:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нина Турлакова е родена в Русия

Пушки, саби, револвери–помещението е изпълнено с огнестрелно и хладно оръжие. Стари са, но отлично запазени. Нина Турлакова се грижи за тях. Консервира ги. Тя е един от ценените в България реставратори. Наричат я уникална, когато говорят за професионалните й умения. Родена е в Русия, в град Пенза, на Средна Волга. Там завършва художествено училище, а по-късно и Московския институт по приложни изкуства, специалност „Стъкло“. Омъжва се у нас. Професионалният й път преминава през Стъкларския завод в Сливен, след това е художник по костюмите в Старозагорската опера, а от 2000 г., с няколко годишно прекъсване, е реставратор в Регионален исторически музей–Стара Загора. Реставрира стотици предмети от праистория, античност, средновековие, турско робство, възраждане, дори от съвременността.

От няколко години един от най-добрите български реставратори работи и за Регионален исторически музей–Габрово. През последните месеци в работилницата си тук Нина Турлакова реставрира оръжие. Казва, че съхраняваното във фондовете на музея е в много добро състояние и се налага най-често да се вземат мерки за неговото запазване, за консервацията му.

„В момента се занимавам с тази пушка, която е от ХVІІ–ХVІІІ век”, посочва Нина Турлакова едно разкошно оръжие с изключително прецизно изработена украса по приклада и дървените части.

За това оръжие няма много информация. Нито кой майстор го изработва, нито на кого принадлежи. Ясно е, че е на богат човек, като се има предвид вида му.

„По това време – ХVІІ–ХVІІІ век, се правят такива оръжия за заможните хора. Украсата е много специфична – от фин метал, а понякога кост и седеф. Тази инкрустация е много сложна. Металът е изработен специално за пушката. Тънък е като косъм, а с малки чукчета се вкарва в специално легло в самото дърво от приклада. Костта най-вероятно е от едър рогат добитък, не е слонова.”

На места украсата липсва. Нина Турлакова казва, че няма как да се повтори тази толкова сложна технология, за да се попълнят местата, където я няма. Но дървените части се обезопасяват от външни фактори. Маслото за дърво не само предпазва един предмет, но го прави и по-красив.

Нина Турлакова съветва хората, които искат да създадат арт-пространство в дома си да се опитат да запазят максимално добре старинния вид на предмета.

Реставраторът се грижи и за хладното оръжие в Регионален исторически музей – Габрово. Вглежда се в дръжките. Красотата им не е изчезнала, но времето все пак е оказало своето влияние. Нина Турлакова обаче успява да подчертае качествата на оръжията, за да може, когато бъдат представени пред публиката тя да ги оцени. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов