Гимназията по туризъм стартира инициативата „Берон и Конституцията”

Животът

11-03-2019, 12:59

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя е посветена на патронния празник на училището и на 140 години от създаването на Търновската конституция

Учениците на най-голямата професионална гимназия в областта, Гимназията по туризъм, стартираха инициативата си „Берон и Конституцията“. Тя е посветена на патронния празник на училището и на 140 години от създаването на Търновската конституция.

След усилена предварителна подготовка - изследване и проучване на исторически документи, намират протокол от 27март 1879 година. Чрез него Бероновци правят възстановка на приемането на член 73 от Търновската конституция, който е гласял: „Първоначалното учение е задължително за всички поданици на Българското княжество”. Д-р Васил Берон предлага да бъде включена и думата „безплатно“. Започват дебати, в които са участвали – Константин Помянов, Петко Каравелов, Драган Цанков, Драган Цанков, Никола Михайловски, Георги Кирков и Петко Славейков. Резултатът – думата „безплатно“ е включена и член 73 е приет. 

Инициативата е на учениците от XIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ – Ивелина, Никол, Славена, Бранимир, Людмил, Никола Хаджиев и Павел. И за да бъде интересно за публиката, младите хора започват така - ученичка има за домашно да напише есе на тема „Свободата е образование“ или „Образованието е свобода“; на помощ идва приятелката й от специалност „Екскурзоводско обслужване“ и заедно тръгват, виртуално, по главната улица на Велико Търново. Пешеходният тур запознава присъстващите с емблематични места и паметници на града и приключва в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Точно там, отново виртуално,  момчетата влизат в ролята на депутатите.

Учителите, подготвили учениците, са Георги Димитров, учител по история и автор на книгата за д-р Васил Берон „В Пантеона на безсмъртието“; Флорина Борисова – главен учител и инж. Славка Проданова.

Гимназията по туризъм посреща и партньори от Германия, Португали, Турция и Италия по проект „Дискутираме нашата гледна точка за Европа“ на европейската програма Еразъм+.

От днес до 15 март на Професионалната гимназия по туризъм ще гостуват нейните партньори по проект „Дискутираме нашата гледна точка за Европа“ на европейската програма Еразъм+. Проектът е за дебати и през следващите дни ще се проведат поредните дебати, този път темата е за бежанците. Българските дебатьори ще дискутират спорните въпроси за бежанската вълна срещу своите приятели от Германия, Португали, Турция и Италия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов