Ученик, фелдшерка, колекционер и възродител на село станаха Достойни българи за 2019 година

Велико Търново Лайф

12-03-2019, 13:46

Снимка:

24 часа

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Церемонията по удостояването се проведе днес в София

Фелдшерка от Стражица, изродила близнаци в линейка; 15-годишно момче от еленското село Чакали, гасило пожар редом с огнеборците; колекционер, дарил 178 шевни машини на Регионалния исторически музей във Велико Търново и 34-годишен софиянец, възродил павликенското село Караисен, са сред носителите на наградата „Достойните българи” за 2019 година. Наградите ще се връчат за 17-ти пореден път от в. „24 часа”.

 

Фелдшерката Илияна Петрова от Филиала на спешната медицинска помощ в Стражица изроди бременна жена в линейката на 24 октомври. Докато транспортирали родилката към болницата, тя започнала да ражда и се наложила екстремна намеса. Интереснто е, че родилката не знаела, че има многоплодна бременност. Това станало четвъртото израждане на фелдшелката за 2018 година. Двете близначета момиченца веднага бяха настанени в Неонатологията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в добро здраве и с тегло 1,940 и 2,100. Случаят на подобно раждане няма аналог у нас

 

В средата на ноември деветокласникът Емрах Стефанов от СУ „Иван Момчилов“ в Елена цяла нощ помага на огнеборците при гасенето на пожар в село Чакали.

„Това момче ми върна вярата в доброто и в младите хора. Емрах е пример за много по-възрастни от него как трябва да се действа при подобна ситуация. Не се уплаши от огромния пожар, разпъваше маркучи заедно с пожарникарите, втурваше се да помага с каквото може, успокояваше пострадалите. Едва на сутринта се усети, че е по домашни чехли, подгизнали от водата. Самият той не се изживява като герой. Добро и отзивчиво момче е. Затова искам повече хора да научат за него и да му благодаря“ – съобщи тогава кметският наместник на селото Силвия Йорданова.

В стара къща в Чакали през нощта избухва пожар. Възрастното семейство има късмет, че жената се събудила, преди да ги погълнат пламъците и излезли навън. Чувайки виковете им, Емрах първи изскочил от дома си. Момчето живее с майка си и по-малкия си брат и са най-близките съседи на пострадалото семейство, чиято къща изгаря напълно.

След подадения сигнал за пожара, огнеборците от Елена пристигат за седем минути. Това спасява от огъня съседните стари кирпичени къщи.

 

34-годишният софиянец Пламен Иванчев по своя инициатива се връща в село Караисен, за да му вдъхне нов живот. През последните две години възстановява физкултурния салон на училището и организира театрална постановка. Опитва се с ресурсите и уменията, които има, да спре опустяването на селото, в което е преминало детството му. За да възроди селото, първото, което прави, е да откупи театралната постановка „Женитба“ на Гогол, със специалното участие на Николай Урумов, от Драматичния куклен театър „Иван Радоев“. Освен трупата, Пламен докарва и всички декори за представлението, за което дава 1000 лв. от джоба си. Следващата му инициатива е да възстанови физкултурния салон в училището, така че всички жители на селото да могат да го ползват. С помощта на сдружение „1% Промяна“ се събират 6000 лв. за ремонта на салона, а боята е дарена от строителна фирма. Когато залата вече е готова, Пламен организира и празник за откриването й на 14 юли. Освен че представя новия салон на жителите, също така организира турнир по тенис на маса и кани треньора си по капоейра да проведе открит урок.

 

Дарение от 178 шевни машини получи Регионалният исторически музей във Велико Търново. Колекцията бе предоставена от почетния гражданин на Златарица Иван Вачков, който днес получи наградата Достоен българин.

Шевните машини са събирани от колекционера в продължение на 55 години. Най-стара е немска, мрака "Кьохлер", произведена през 1893 г. Уникати са 102-годишна "Британия" с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска "Пфаф", произведена през 1900 г.
Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние.
Сбирката е най-голяма и без аналог в България и с нея Иван Вачков е кандидатствал за книгата на рекордите "Гинес". Дарителят е подарил на Великотърновския музей и телеграфен апарат и три часовника. Единият от часовниците е ръчен, швейцарски, с гравиран на задната му страна подпис на Тодор Живков. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов