Трима отиват на съд за измама със земи в Свищовско

Крими

12-03-2019, 15:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мошениците подлъгали и ощетили с близо 22 000 лв. сляп и глух дядо от Алеково

Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу четирима за извършена измама със земеделски земи.
Обвинението срещу М. В., А. М. /двамата при условията на опасен рецидив/, Р. Г. и Г. М. е за това, че за времето от 07.09.2015 г. до 11.09.2015 г. в с. Алеково, общ. Свищов и в гр. Габрово, след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си и за Г. М. имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у мъж от с. Алеково, общ. Свищов, че неговият внук, живущ в Швейцария, настоява да се извършат разпоредителни действия със собствените му земеделски земи и с това му причинили имотна вреда в размер на 21 755,70 лева.

 
Пострадалият мъж живее в с. Алеково и е собственик на недвижими имоти /нива с площ 13, 500 декара, нива с площ 9, 998 декара и лозе с площ 1 декар/. Възрастният мъж имал слабо зрение и не можел да възприема нормално околната среда, и слухова загуба, което му пречи да комуникира с околните. В началото на септември 2015 г., обвиняемите научили за имотите на пострадалия и се уговорили да въведат мъжа в заблуждение, с цел Г.М. да придобие собствеността върху тях.

На 07.09.2015 г. обвиняемите отишли с лек автомобил в с. Алеково. Там те се срещнали с пострадалият и му казали, че ги изпраща внука му Георги, който живеел в Швейцария и който поръчал той да тръгне с тях. Възрастният мъж им се доверил и се качил в автомобила, след което бил откаран в гр.Габрово, където пренощувал. Обвиняемите му дали да говори по телефона, като го заблудили, че разговаря с внука си, който настоял да подпише всички документи, свързани с разпоредителни действия със земите му, които му дадат.

На следващият ден обвиняемите закарали пострадалият при нотариус. Въпреки, че нямал никакво намерение да продава или да се разпорежда по друг начин с имотите си, заблуден от разговора с мнимия си внук, възрастният мъж положил пред нотариуса отпечатък от палеца си в пълномощно, с което упълномощил обвиняемия Р.Г. да извършва всякакви разпоредителни сделки с имотите му. Въз основа на това упълномощаване, обвиняемите се снабдили с необходимите документи за имотите на пострадалия и прехвърлили собствеността им. Стойността на причинената имуществена вреда е в размер на 21755,70 лева.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)