Стопанска академия представи актуалните възможности за обучение пред българската общност в Кипър

Мисия

12-03-2019, 18:21

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В рамките на визитата, гл. ас. д-р Юлиян Господинов гостува и в българското посолство в Никозия

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов представи образователното си портфолио и актуалните възможности за обучение пред българската общност в Република Кипър. В рамките на тридневна визита, гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, проведе серия от срещи в градовете Никозия, Паралимни, Ларнака и Лимасол с директори, учители и ученици от българските неделни училища, общественици и бизнесмени.

Сред участниците в срещите бяха: Снежана Георгиева – директор и Антоанета Янева – учител в Българско училище „Никола Вапцаров” – Никозия, Дали; Живка Милова – директор на Българско неделно училище „Народни будители” – Паралимни; Калинка Панчева – директор на Българско съботно-неделно училище „Родна стряха” – Ларнака; Даниела Събева – директор и Ивайло Колев от неделно училище „Българското училище в Пафос”; Таня Христова – директор на Българско училище „Паисий Хилендарски” – Лимасол; Димитър Лечев и Ангел Михайлов от Съюз на българите в Лимасол „Възраждане”; Стела Георгиева – организационен секретар в Свободна работна федерация на работещите в хотелиерството и туризма – СЕК Лимасол; Биляна Кочева Мессиу – собственик на офис за преводи, легализации, оформяне на документи в Никозия; Добрин Добрев – народен певец, собственик на Информационен офис в Лимасол за преводи, легализации и адвокатски услуги. По време на проведените срещи, гл. ас. д-р Юлиян Господинов представи образователното портфолио на Стопанска академия в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър”, в професионалните направления 3.8. Икономика и 3.7. Администрация и управление.

Пред своите сънародници той поясни, че за учебната 2019-2020 година свищовското висше училище осъществява прием по 15 специалности в държавна поръчка и 17 в платена форма за ОКС „бакалавър”. За обучение, субсидирано от държавата, специалностите са: Финанси; Застраховане и социално дело; Счетоводство и контрол; Стопански и финансов контрол; Бизнес статистика и анализи; Маркетинг; Управление на проекти; Бизнес информатика; Международни икономически отношения; Индустриален бизнес и предприемачество; Аграрна икономика; Икономика на търговията; Икономика на туризма; Стопанско управление; Публична администрация. При платената форма на обучение прием се осъществява и в специалностите Макроикономика и Екомениджмънт. Обучението на магистри, за което Стопанска академия предлага над 40 магистърски програми, се осъществява в редовна и в дистанционна форми.

Пред участниците в различните срещи бяха представени новостите в Кандидатстудентска кампания 2019, начините за кандидатстване и срокове за подаване на документи. Отговаряйки на конкретни въпроси от представители на българската общност в Кипър, гостът от свищовското висше училище поясни още, че по време на обучението си в Стопанска академия студентите могат да се настанят в студентски общежития и да се хранят в студентски стол при преференциални цени. Те имат възможност да участват в научни форуми, научноизследователски проекти и стажантски програми.

Могат да провеждат студентска мобилност по програма „Еразъм+” с цел обучение и с цел практика в над 100 партньори от Европа, Азия, Африка, Южна Америка. „Завършилите Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, получават диплома за придобита образователна степен и Европейско дипломно приложение, признати в целия ЕС, САЩ и Канада”, подчерта още гл. ас. д-р Юлиян Господинов. Той сподели, че през учебната 2018 - 2019 г. Стопанска академия посрещна първите си студенти от Кипър, които се обучават в редовна форма по различни бакалавърски специалности. В рамките на визитата, гл. ас. д-р Юлиян Господинов гостува и в българското посолство в Никозия, където бе приет от Любомир Тодоров –Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър (от 01.01.2019 г.). Проведена бе среща и с Мина Христова-Маринова – Втори секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси). Гостът от Свищов осъществи и поредна среща с представители на първия задграничен Алумни клуб на Стопанска академия – „Приятели на СА – Кипър”, създаден през есента на 2017 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов