Малки и големи влязоха в света на слепите в открит урок в Габрово - velikotarnovo.utre.bg

Малки и големи влязоха в света на слепите в открит урок в Габрово

13 март 2019, 14:56 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Габрово

На него присъства и зам.-министър Зорница Русинова

Да влезем в света на децата с увреждания - това беше задачата на малки и големи участници в открития урок "Мисията е възможна", който се проведе в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Габрово. Той е част от Националната кампания на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ - „Мисията е възможна“ и специално за събитието в Габрово дойде заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР г-жа Зорница Русинова. В урока участваха деца от социалните услуги в Габрово и ученици от училището.

Те имаха възможност да разберат повече за жестомимичния език, който използват глухите - как е възникнал и колко пълноценно можеш да говориш на него. Демонстрацията беше на Национална асоциация на преводачите на жестов език - България.

Съюзът на слепите в Габрово пък разкри на децата света на усещанията - представителите демонстрираха брайлова пишеща машина и списание, написано на брайл, аудио книги, четци, релефни зарчета, говорещ кантар и различни приложения за телефон, които им помагат в ежедневието.

Фондация Очи на четири лапи разказа за белия бастун и за какво служи той. Децата имаха възможност да опитат да преминат маршрут с препятствия, разчитайки само на бастуна или свой-приятел - водач. Намериха и верен приятел в лицето на специалния гост - истинско куче-водач.

Заедно с децата от дневния център за деца с увреждания играха баскетбол, садиха цветя, учиха заедно правилата за движение, как да пресичат безопасно и да си помагат. Имаше много игри и предизвикателства, подаръци и споделени положителни емоции за всички.

По-рано същия ден зам.-министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова и кметът на Габрово г-жа Таня Христова посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа в кв. „Велчевци“.  Зам.-министърът поздрави Габрово като пионер и успешен пример за процеса по деинституционализация.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета