Пет години от гибелта на командоса Емил Шарков

Животът

14-03-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Никой от командирите му не понесе вина за злополучната акция

На 14 март 2014 година спецполицай Емил Шарков - командос в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), загива при специализирана акция в град Лясковец. Проведена рано сутринта, операцията е насочена срещу барикадирал се тежко въоръжен мъж. Това е 53-годишния Петко Петков, заплашвал преди това ученици от лясковското училище. Командирите на Шарков решават да неутрализират Петков в ранните часове, предполагайки се, че е още сънен и неадекватен. Лясковчанинът, обаче, се оказва с боен арсенал в дома си. Той решава да не се предаде на спецполицаите, а да стреля.

Командосът Емил Шарков е улучен смъртоносно, докато прикрива изтеглянето на колегите си. Други трима командоси, участвали в акцията,  са ранени. Петко, барикадирал се в къщата си с майка си, е прострелян и арестуван. Загиналият командос остави дъщеря сирак. Вчера, на 13 март, Шарков щеше да навърши 45 години…  
Той е награден посмъртно с най-високото отличие на вътрешното ведомство – "Почетен знак на МВР" – първа степен.

 

Четири години след злополучната акция Петко Стрелеца, както стана известен люсковчанинът, получи окончателна доживотна присъда от Върховния касационен съд. Петков бе осъден да заплати и 380 хиляди лева обезщетение на съпругата, дъщерята и родителите на убития командос. Близките определиха присъдата за физическия убиец на Емил за справедлива, но до ден днешен не получиха отговор на въпроса защо нямаше наказани от висшите етажи на властта, разпоредили операцията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов