Ректорът на ВТУ връчи на посланика на Ирландия Юбилеен плакет

Животът

14-03-2019, 11:59

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Н. Пр. Майкъл Форбс гостува на вуза заедно с писателка д-р Ейлиш ни Гуивна

Н. Пр. г-н Майкъл Форбс, извънреден и пълномощен посланик на Република Ирландия в България, и съвременната ирландска писателка д-р Ейлиш ни Гуивна, посетиха Великотърновския университет.
Те проведоха кратка работна среща с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи и развитието на ирландистиката в Университета.
Точно в 16:00 часа в 321 ауд. започна среща разговор на д-р Ейлиш ни Гуивна със студенти, изучаващи английски език. Преди разговора проф. Христо Бонджолов връчи Юбилеен плакет „55 години Великотърновски университет“ на Н. Пр. г-н Майкъл Форбс.
След срещата се състоя прием на Посолството на Република Ирландия в Центъра по англицистика и ирландистика на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се организира във връзка с Националния празник на Република Ирландия – Деня на св. Патрик, който се чества на 17 март.
Единственият по рода си библиотечно-информационният център по англицистика и ирландистика в България е открит на 6 май 1992 г. в резултат на съвместна инициатива на Британския съвет в България и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2007 г. с предоставянето на художествена литература, речници и други информационни материали на ирландски език от посланика на Ирландия Н. Пр. Джефри Кийтинг, Центърът разшири дейността си и в областта на ирландистиката. Вратите на Центъра са отворени за всички англоговорещи студенти и преподаватели от Великотърновския университет, както и за читатели от Велико Търново и региона, които желаят да се срещнат с британската и ирландската култура, представени от различни автори в над 11 000 тома. Центърът работи с известни британски издателства като Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman и други.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)