Почетоха паметта на убития преди 5 години командос Емил Шарков

Животът

14-03-2019, 14:36

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Познавах лично Емо Шарков, той гореше в работата си.” – каза министър Младен Маринов

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов почете паметта на застреляния преди 5 г. командос Емил Шарков. Днес за годишнината от трагичната смърт на баретата в Лясковец се събраха и близките му. На лобното място пристигнаха съпругата му Милена и бащата му Емил, както и приятели и колеги на командоса от спец-отряда. Те дойдоха да се поклонят на паметната му плоча, поставена от Община Лясковец, година след кървавата драма в града и разположена на фасадата на СУ „Максим Райкович”.

Емил Шарков загина на 14 март 2014 година при специализирана акция пред дома на 58-годишния Петко Петков в Лясковец, който се беше барикадирал в дома си. При опит да изземат незаконните оръжия на Петко Стрелеца, той откри огън срещу командосите и уби от упор Емил Шарков. Всички поднесоха цветя и венци, запалиха свещичка и в минута мълчание отдадоха почит на загиналия.

„Тук сме, за да отдадем почит на един герой - Емил Шарков. Той отдаде живота си за спокойствието на българското общество, за спокойствието на децата от Лясковец. Службата на командоса е изключително рискована. Не случайно те са там, където друг не може да изпълни задачата, за която те са подготвени. за съжаление при тези високо рискови ситуации се губи и човешки живот. Никога не можем да бъдем подготвени да изгубим наш колега, наш близък, но животът ни сблъсква и с такива събития, за съжаление. Познавах лично Емо Шарков, той гореше в работата си. Беше изключително подготвен и дисциплиниран, служител за пример. Той загина изпълнявайки служебния си дълг в изключително рискова ситуация, за да запрази живота и здравето на своите колеги и на децата от близкото училище. Загина и остана като герои. Историята показва, че героите никога не загиват. След подвига на такива герои остават паметниците, остава мъка на семейството и приятелите му. Остава и един светъл пример за достоен живот, за доблест и смелост”, заяви министър Младен Маринов.

След шумен процес през 2017 г., съдът постанови доживотен затвор за Петко Стрелеца. Магистратите отредиха той плати общо 380 000 лв. кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков, както и 10 000 лв. на единия от ранените барети, заедно с лихвата.

„Не сме получили присъденото от съда обезщетение. Още по време на съдебното дело срещу Петко наследствени от баща му имоти бяха продадени с пълномощно от майка му на бивш пожарникар в Старата Загора. Водихме дело с майката на Емил, спечелихме го на първа инстанция, като Районният съд в Горна Оряховица развали сделката. Вероятно другата страна ще обжалва съдебното решение. Не знам докъде е стигнал процесът”, каза бащата на убития спецполицай-Емил Шарков. Попитан дали от МВР са взети мерки, за да не се повтори кървавата драма и с други служители, Емил Шарков коментира: „От МВР се справят успешно с надграждане да не се повтори трагичния случай със сина ми. Но не може да няма драми. Работата е рискована”, каза почерненият баща. Емил Шарков старши призна, че не се надява, че някой от тогавашното ръководство на операцията от тук нататък ще понесе отговорност за смъртта на сина му. „Това вероятно няма да се случи, въпреки че има хора, които са виновни за трагедията, не само физическия убиец Петко”, подчерта Шарков.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)