4 г. затвор и 7 г. без книжка за шофьор, причинил катастрофа с двама загинали

Крими

15-03-2019, 13:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново

По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново, осъдиха шофьор, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа с двама загинали. Наложено му е наказание от четири години лишаване от свобода и седем години лишаване от право да управлява МПС.

Съдът призна обвиняемият Я. Т. за виновен за това, че на 28.02.2016 г., около 12:30 ч. на път с. Козаревец - гр. Горна Оряховица, при управление на лек автомобил “Рено Еспейс” и изпреварване на лек автомобил “Сузуки“, нарушил правилата за движение по пътищата, като по време на изпреварването не осигурил достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство, и не контролират непрекъснато автомобила, който управлява, и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице -   И. Г. и Т. И.

Обвиняемият и пострадалият И. Г. били приятели и се уговорили да отидат на битака в село Мерданя. На 28.02.2016 г. сутринта обвиняемият, с управлявания от него автомобил „Рено Еспейс“, взел И.Г. и Т.И. Отишли до битака в Мерданя и до пазар в с.Джулюница, след което тръгнали да се прибират.  Около 12:30 ч. управляваният от обвиняемият лек автомобил се движел със скорост 95 - 96 km/h по път с. Козаревец – гр. Горна Оряховица. В района на километър 7+400, той настигнал движещият се пред него лек автомобил „Сузуки Витара” и предприел изпреварване, като се изнесъл в насрещната лява лента за движение. По време на маневрата обвиняемият не осигурил необходимата странична дистанция, което довело до възникване на аеродинамични сили, които предизвикали смущения при движението. Автомобилът се отклонил на ляво, напуснал платното за движение и навлязъл в банкета. Обвиняемият, с цел връщане обратно на платното, завил рязко на дясно, при което изгубил контрол над автомобил, който се отклонил към канавката на пътя и се преобърнал, при което от него изпаднали двамата пострадали. Пристигналият на място екип на спешна помощ установили, че И. Г. е починал на място, а Т. И. - в линейка по път за болницата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд В. Търново.          

        

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)