От Велико Търново тръгва единственият по рода си поклоннически поход

Мисия

16-03-2019, 13:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще се проведе от 1 юли до 30 юли

От 1 юли до 30 юли ще се проведе първият и единствен по рода си у нас поклоннически поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски. Той е посветен на 550-ата годишнина от връщане им от Велико Търново в Рилския манастир. Пешеходният тур е дълъг 570 километра и тази година за първи той ще бъде изцяло пешеходен. Тръгването е на 1 юли от катедралния храм „Рождество Богородично” в старата столица, където ще се проведе тържествена света литургия. След това ще тръгне литийно шествие до църквата „Свети Петър и Павел” в квартал „Асенов”. Там ще бъде направена възстановка по изпращане мощите на свети Иван Рилски.

Предвидено е да се изминават средно между 15 – 28 километра. Основните места през които ще премине поклонническия поход са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рула, метох Орлица, Рилски манастир.

На 30 юли пешеходният тур трябва да стигне до светата рилска обител.

Мощите на покровителя на българския народ са били във Велико Търново от 1195 година до 1469 година. Затова старата столица е много важен етап от поклонническия поход.

Очаква се за в бъдеще да излезе и пътеводител за светия път.

Организатори на поклонническия поход са великотърновците Паскал Пиперков и Евгени Коев, които организираха и националния конкурс „Светият път – 550 г. от връщане мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”. Председател на Инициативния комитет за провеждане на поклоннически поход по повод 550-ата годишнина от връщане мощите на свети Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, учреден в София преди седмици, е историкът и преподавател във ВТУ проф. Пламен Павлов.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов