Тодоровден е!

Животът

16-03-2019, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За 29-ти път Арбанаси кани на пищен празник

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните бългорски кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да чистити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.

 

За двадесет и девети път днес ще се проведат тържества по случай Тодоровден  в село Арбанаси . Празникът се организира от кметството и Клубът по конен спорт “Калоян-92” . Програмата започва в 11:30 с дефиле на участващите жокеи по улиците на Арбанаси до центъра на селото, където ще се проведе конкурс за  най-гиздав кон и жокей. При подходящи метереологични условия програмата ще продължи в 13:00 часа  с демонстративно състезание по прескачане на препятствие в дисциплината конкур-ипик на конната база. Празничен молебен  ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Официални гости на събитието ще са заместник-председателя на ПГ „БСП за България”  Весела Лечева, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и общински съветници. В събитието ще участва духовият оркестър с диригент Владимир Бошнаков, а за настроението на посетителите ще се грижи детско вокално студио „Румина”.

По традиция кметството осигурява безплатно вино и кебапчета за гостите на площада. За всички  любители на конния спорт, както всяка година има безплатна езда, а най-малките участници в празненството могат да се порадват на пони и файтон.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)