Само 9% от близо 4 млн. жилищни сгради у нас са застраховани

Животът

16-03-2019, 08:23

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 40% от българите никога не са купували полица, сочат данни на НСИ

Близо 9% от над 3,9 милиона жилищни сгради у нас имат застраховка. Това показват данни на НСИ и на Комисията за финансов надзор за 2018 г. Над 40% от българите никога не са купували полица, а повече от половината от тях имат единствено задължителната "Гражданска отговорност", показват проучвания на застрахователни компании. Данните сочат, че българите не познават видовете застраховки и не знаят цените на полиците за всяка от тях.

Статистиката е факт, въпреки че по данни на НСИ за 2018 г. е имало 1 594 кризисни събития като пожари, наводнения, свлачища, земетресения, а отчетените и нанесени щети са за над 148,3 млн. лв.

Точна статистика колко са застрахованите имоти в България няма, тъй като финансовият регулатор следи и отчита прихода на застрахователите по всички имуществени полици, които включват инфраструктура, общински имоти, сгради, ниви, насаждения, добитък и всички жилища.

Общата сума на приходите по тези застраховки е по-малка от тази по незадължителната полица "Каско" на автомобилите. При това 97% от имотите с полици имат такива, защото за тях има учредена ипотека, а банките задължително изискват застраховка.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)