2 000 лв. бяха събрани за изграждането на паметник на генерал Сава Муткуров в Търново

Мисия

18-03-2019, 12:45

Снимка:

Таня Георгиева

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника, изработен от скулптора Денислав Сираков

На благотворителния коктейл в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново, по повод 128-мата годишнина от смъртта на генерал Сава Муткуров, бяха събрани 2000 лв., които ще бъдат използвани за изграждането на паметник. Председателят на комитет „Сава Муткуров”, професор Георги Камарашев разказа на присъстващите основните моменти от биографията на генерала. За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника, изработен от скулптора Денислав Сираков, който ще бъде поставен до централната алея в парк Марно поле.

Сава Муткуров е първият български офицер получил генералско звание и единственият български офицер с орден „За храброст” 1-ва степен. Орденът е получил на 1/13 септември 1887 година, заедно с другите двама регенти на Княжество България – Стефан Стамболов и Георги Живков, също търновци, за управлението на държавата в смутните времена на безкняжие. Премиерно беше показан и кратък филм, изработен от сдружение „Българска история” с подкрепата на ЗАД „Армеец”, посветен на бележития търновец. Филмът може да бъде видян на https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZnzwd7ZVnypvF1987k1tQYYLD7pPFIKDOB7   

Освен това, ЗАД „Армеец” обяви, че ще преведе по дарителската сметка на комитет „Сава Муткуров” сумата от 1000 лв. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието. Гостите разгледаха и подредената изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на РИМ – Велико Търново и НВИМ –София. Всеки дарител получи подарък – значка с лика на генерала. Членовете на комитет „Сава Муткуров” – проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов, изказват благодарности на всички дарители! Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов