С концерт в Търново отбелязаха 100 години от рождението на Нат Кинг Кол

Велико Търново Лайф

19-03-2019, 12:05

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изисканото събитие бе в клуба на американския филантроп Едмънд Бек

Великотърновци отбелязаха 100-годишнината от рождението на джаз легендата Нат Кинг Кол с впечатляващ концерт. Изисканото събитие бе в най-новия клуб в старата столица, който е в реставрирана къща в старинния град, собственост на американския филантроп Едмънд Бек. Гостите се насладиха на виртуозните изпълнения на формация от изтъкнати български джаз музиканти, които свирят успешно от повече от пет години. Вокал на групата е Павел Терзийски, който учил оперно пеене в Нов Български Университет, като същевременно се занимава с експериментално и джаз пеене на столичната клубна сцена. Пял е в Австрия, Естония, Норвегия, Италия, Холандия, Германия и Англия, с различни музиканти, някои от които са Росен Захариев, Георги Дончев, Skiller, Антони Дончев, Арабел Караян и много други.

 

Димитър Горчаков (пиано) завършва музикалното училище с класическо пиано и музикалната академия с джаз пиано в град София. Участва в майсторските класове на Милчо Левиев, Atsuko Seta, Jiggs Whigham, Aaron Goldberg и други. Свирил е на международни и български фестивали като 21-ви Международен Джаз Фестивал Банско, Atmospheric festival, Nisville Jazz Festival (Сърбия), White Rabbit Festival Sofia, Sofia Film Fest, както и в различни фестивали в Европа, Северна и Южна Америка в проекта „Songs from my show” на Иво Димчев.

 

Васил Хаджигрудев (контрабас) е сред най-активните български музиканти. Завършва контрабас в Холандия през 2014 г. В периода 2015-2017 г. преподава в Малага, Испания. През 2018 съосновава колективът Хорз horz.co за съвременна музика в Нови Сад, Сърбия.

 

Борислав Петров (барабани) получава своето музикално образование в Холандия, завършвайки джаз програмата “New York Comes to Groningen” в консерваторията Принц Клаус в Гронинген, последвана от магистърската програма на консерваторията в Амстердам (2002-2008). Ученик е на легендарния американски джаз барабанист Ралф Питърсън.

 

Близо два часа посетителите слушаха на едни от най- известните творби на блестящия джаз пианист и певец. За краткия си 45-годишен Нат Кинг Кол успява да се открои на сцената сред именитите си съвременници Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Дюк Елингтън и много други. Амбицията на мениджърите на атрактивния арт хотел е там да се провеждат и културни събития като тази линия продължава от най- големия обект в компанията - Хан "Хаджи Николи" на прочутата Самоводска чаршия. Класическа атмосфера в клуба придава изящният бял роял, произведен от немската фирма „Grotrian Steinweg“, а картините на известният наш живописец Милко Божков, които ще гостуват около три месеца, го превръщат в истинско културно средище.

 

На 19 май в пиано бара ще пее Николай Иванов – ОМ с бразилската певица Лика. През юни ще гостува пък великотърновският саксофонист Тихомир Кръстев, който от 10 години живее и работи в Канада и е участвал в джаз фестивала в Монреал. Той ще представи концерт от изпълнения на саксофон и пиано. За 14 юли пък е насрочен концерта на формацията "Дейвид Дауър трио". Основоположникът Дейвид Дауър от Австралия свири с двама британски музиканти, като групата е участвала и на джаз фестивала в Банско. Самият Дейвид е голям почитател на България и изучава български език сред диаспората ни в Австралия.Едновременно с джаз концертите ще бъдат организирани изложби от творби на български художници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов