Наградиха отличените в областния детско-юношески конкурс „Моят роден град”

Мисия

21-03-2019, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участниците се изявиха в три раздела: „Поезия”, „Проза” и „Изобразително изкуство”

За деветнадесета поредна година РБ „П. Р. Славейков” – В. Търново съвместно с Регионалното управление на образованието, проведе детско-юношески конкурс „Моят роден град”, посветен на 22 март - празника на града. Темата  тази година беше: „Търноград: царе и слава” и е посветен на 130 г. от основаването на Първата публична библиотека във Велико Търново и на 815 г. от коронацията на  цар Калоян от кардинал Лъв, с който акт Западна Европа фактически признава Втората Българска държава.

В конкурса се включиха деца от цялата област, разпределени в  три възрастови групи: 7 - 10 години, 11 - 14 години, 15 - 18 години.

Участниците имаха възможност да се изявят в три раздела: „Поезия”, „Проза” и „Изобразително изкуство”. Получените 150  творби бяха оценени от компетентни комисии с председатели: в раздел „Поезия” – поетът Здравко Пеев, в раздел „Проза” – писателката Светла Андреева, а председател на комисията в раздел „Изобразително изкуство” е Станимир Борисов, директор на Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Оценяващите комисии отличиха и наградиха много произведения на младите творци от региона. В разделите  „Поезия” и  „Проза” са наградени 20 индивидуални участника. Като в раздел „Проза” журито присъди и Голяма награда, която е за Светлана Стоева на 11 г., възпитаник на Литературен клуб „Пегас(чета)” при ОДК, гр. Стражица. По желание на двете комисии в областта на литературното творчество на Литературния клуб и неговата ръководителка се присъди Специална награда за цялостно участие в конкурса.

В раздел „Поезия” носител на Първа награда до 10 г. е Преслав Караиванов, ученик в ОУ „Бачо Киро”, гр. В. Търново. Във втората възрастова група до 14 г. Първа награда получи Николай Миланов от същото училище.

В раздел „Проза” Рая Жекова на 8 г. от гр. Бяла Черква е носител на Първа награда, във втора възрастова група победител е Райна Здравкова на 11 г., ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Раданово.

За „Изобразително изкуство” са наградени и отличени 18 рисунки. В първа възрастова група са присъдени две Първи награди: за София Симова, възпитаничка на „Додо Академия”, гр. В. Търново и за десет годишната Милослава Георгиева от гр. П. Тръмбеш.  В този раздел и възрастова група се дадоха и две Втори  награди: за Карина Минчева и Радина Евдокиева, ученички в СУ „Николай Катранов”, гр. Свищов. Носител на Първа награда във възрастова група до 14 г. е Ения Енчева, ученичка СУ „Ем. Станев”, В. Търново с подгласнички: Дара Джанабетска – от Галерия „Панев” на Самоводската чершия и ученичката във Великотърновско училище „Ем. Станев” – Катрин Сутрова.

Комисиите, високо оцениха участващите творби, въображението и таланта на четири деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Раданово, които са изработили книга със собствени текстове и рисунки по темата и са отличени със Специална награда за оригиналност.

Творбите ще бъдат експонирани в публичните пространства в сградите на РБ „П. Р. Славейков”, както и ще участват в изложби във Великотърновски регион.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов