Близо 70% е разкриваемостта на телефонните измами в областта през 2018 г.

Животът

21-03-2019, 14:22

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-директорът на ГДНП Благородна Макева присъства на отчет-анализа на Областната дирекция на МВР

Много добра е оценката на ръководството на МВР за работата на ОДМВР – Велико Търново през 2018 г., като се има предвид, че по отношение на регистрираната престъпност дирекцията е сравнително спокойна. Това каза старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на ГД „Национална полиция“, която заедно с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов присъства на годишния отчет-анализ за дейността на областната дирекция. Най-важните аспекти са добрата превантивна работа с децата и възрастните хора, което е довело до намаляване на броя на извършените престъпления с 12%. Впечатление прави перфектната работа по линия на телефонните измами, добри са резултатите по отношение на грабежите, работата на териториална полиция и контролната дейност на сектор „Пътна полиция“.  Старши комисар Макева маркира и приоритетите за тази година, сред които е противодействието на нелегалното разпространение на акцизните стоки, както  и безпроблемното протичане на изборния процес.

 

Общият брой на регистрираните престъпения през 2018 г. е 2851, от тях са разкрити 1560 /при 3337 регистрирани и 1885 разкрити престъпления през предходната година/. Процентът на разкриваемост за миналата година е 54,72. През 2018 г. на територията на областта са регистрирани 13 телефонни измами, от тях 9 са разкрити, което прави 69,23 % разкриваемост /при 36 регистрирани и 21 разкрити през 2017 г./.

През отчетния период на територията на областта са иззети 924 709 къса цигари и 425 кг нарязан тютюн. Предотвратените щети от икономически престъпления възлизат на 421 940 лв. 

 

Регистрираните в Областната дирекция на МВР – Велико Търново тежки пътнотранспортни произшествия са 231, при които загиналите са 21, а ранените - 293-ма. Констатираните нарушения по отношение на превишаване на скоростта са 35 635, а установените неправоспособни водачи - 506. Съставени са 11 200 акта и са наложени 35 775 глоби по фиш. 3626 са временно отнетите свидетелства за управление на МПС.

Приключили и изпратени в прокуратурата производства са 3535, от тях 2893 по общия ред и 563 бързи. През 2018 г. в ОДМВР – Велико Търново и РУ няма нито едно дело, приключило извън законоустановения срок.

 

Много силна превантивна дейност отчете областната дирекция и тази година. ОДМВР – Велико Търново участва в множество проекти и инициативи, съвместно с местната власт и неправителствения сектор. Част от инициативите включват проектите „Детска лятна полицейска академия“, „С грижа за възрастните хора“, „Отвори очи, има кой да ти помогне“, Център за превенция, творчество и спорт в гр. Елена. Периодично се организират срещи с живущите в малките населени места, както и с частните охранителни фирми, работещи на територията на областта.

Гости на отчет-анализа бяха ръководители и представители на прокуратурата и на Великотърновския общинския съвет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов