Август фон Макензен е първият почетен гражданин на Велико Търново

Велико Търново Лайф

22-03-2019, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поредният ще е Емил Павлов, създателят на Международния фолклорен фестивал

След броени минути Велико Търново ще има още един почетен гражданин. Това е Емил Павлов, създател на Международния фолклорен фестивал. Кой обаче е първият почетен гражданин на Старопрестолнината ?

 

Това е фелдмаршал Август фон Макензен. За заслугите му на командващ съюзническите войски в Първата световна война, освобождението на Македония, Българска Морава и Добруджа и вниманието му към град Велико Търново, където е седалището на Главния му щаб, с протокол No 20 от 7 ноември 1916 г. на фелдмаршала се присъжда званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

 

Антон Лудвиг Аугуст фон Макензен е роден на 6 декември 1849 г. в Саксония. Военната му кариера започва във Френско – пруската от 1870-1871 г. Участва в Първата и Втората световни войни. Умира на 95 годишна възраст на 8 ноември 1945 г. в Германия. Връзката му с българската история, а от там и почетното му гражданство, са свързани с командването му на обединените германски, австро-унгарски и български части в т.н. Сръбска кампания от 1915 г.

 

В 1916 година Макензен води успешна кампания срещу Румъния. Той командва многонационалната армия от българитурци и германци. Въпреки това атаките му са много успешни, разбивайки румънскитеруски и сръбски части, изправени срещу него. По време на боевете в Добруджа Макензен влиза в конфликт с командващия Трета българска армия – генерал Стефан Тошев, който отстоява интересите на българската страна.

След тази кампания е награден с „Черен орел”, най-високият по ранг рицарски орден в Прусия и е повишен във фелдмаршал. От 1917 година е военен губернатор на Румъния. Последната му кампания е опитът да разгроми дезорганизираната румънска армия. Но опитът е неуспешен след битката при Марасещи с тежки загуби за двете страни. В края на войната е пленен от френската армия на генерал Луи Франше д'Еспере в Унгария и е държан като военнопленник до ноември 1919 година.

 

До края на живота си Макензен остава убеден монархист, което води до недоверие, прераснало в конфликт с Хитлер.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов