С тържествена литургия започна празникът на Велико Търново

Мисия

22-03-2019, 08:44

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Официални лица, жители и гости се стекоха в храма „Свети 40 мъченици”

С пъстра поредица от събития Велико Търново отбелязва днес своя празник, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто българско царство.

По традиция, програмата започна в 7,30 ч. с празнична литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която отслужи Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

Да чуят молитвата от храма дойдоха председателят на парламентарната  група на ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общинския съвет Венцислав Спирдонов, депутати, ректорите на двата университета, представители на институции и организации, жители и гости на Велико Търново.

„Радвам се, че спазих традицията и за десета година имам възможността да съм в старата ни столица за празника на града! 22 март е емблематична дата не само за Велико Търново, но и за всички българи. Датата на знаковата победа при Клокотница на Цар Иван Асен ІІ винаги ще напомня за славното минало на нашия народ, а храмът „Св. 40 мъченици“ – за великите българи, на които имаме честта да бъдем наследници. Честит празник, Велико Търново!” – каза депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

 

„Честит празник, великотърновци! Отново е 22 март, а камбаните в цяло Велико Търново ще звънят с величествен ек - за нашия славен град, за великотърновци, за българската държава и народ!

Още от края на XIX век празникът започва с молитва към Бога, отправяна от църквата „Свети Четиридесет мъченици”. И днес в двора на този сакрален храм, пред нас сякаш възкръсва образът на царя победител Иван Асен II. През 1230 година той побеждава Теодор Комнин – епирският деспот, обявил се за наследник на византийските императори. С този блестящ успех Иван Асен II кара цяла Европа да говори с възхищение България и Търновград. В чест на тази битка Велико Търново празнува.” – отбеляза кметът на Старопрестолнината инж. Даниел Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов