Даниел Панов : Празникът на Велико Търново е празник на българското величие!

Мисия

22-03-2019, 09:43

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Този град е носил, носи и ще носи скиптърът на духовна, културна и историческа столица на България.” – каза митрополит Григорий

„Днес е празник за великотърновци, за българската държава и българският народ. Всички ние усещаме колко силен е българският дух в този сакрален храм „Свети 40 мъченици”. В чест на славната победа над Теодор Комнин при Клокотница днес ние празнуваме. Само две години след паметното сражение българското царство е велика сила, България достига до три морета, а победата води до обединение на всички български земи. Търново се издига като водещ държавнически, духовен и културен център, наричан е трети Рим и втори Константинопол.

Тук, този храм, това сакрално място винаги ще е сред вечните български символи. Тук клетва пред Бога полагат депутатите от Учредителното събрание и първият български княз. Тук е провъзгласена независимостта на България.

Празникът на Велико Търново отдавна е надхвърлил чисто градското си измерение. Това е празник на българското величие и на българщината. Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България. И вярваме, че даването на такъв статут, което ще е проява на държавническа мъдрост, е въпрос на време.

Историята ни дава отговор на въпроса кои сме, но и ни пита къде отиваме. Достойни наследници ли сме на българските царе, на духовните водачи на нашия народ? Патриотизмът значи не само да помниш историята, но и да вникваш между редовете на миналите събития. Затова нека вървим напред, водени от едничката цел – доброто бъдеще за нашия град и нашите деца. Нека работим така, че за Велико Търново да се говори с добро и у нас, и по света. Честит празник!” - това каза в словото си пред събралото се множество в църквата „Свети 40 мъченици” кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Митрополит Григорий освети знамената на институциите и  отслужи благослов, след който се обърна към присъстващите с думите : „След три седмици ще се отбележат 140 г. от Търновската конституция. Тя е неоспорима илюстрация колко е благодатно когато държавност и църковност вървят ръка за ръка. Не случайно робства и режими неистово са се стремели да разцепят тази благоприятна амалгама. Но Търново има за застъпник и Св. Йоан Рилски, частица от чиито мощи са тук, в храма. Колко ли кръв и животи са пролети и погубени, но нашите предци са съумели да запазят мощите му. Нашата вяра и упование показват силата си. Да не забравяме благодарността си към Господ, че ни е дарил с такива царе и държавници. Търново и днес продължава да е столица, макар и на малка територия. Този град е носил, носи и ще носи скиптърът на духовна, културна и историческа столица на България.”

След благословията на митрополит Григорий тръгна голямото празничното шествие, начело на което са великотърновски ученици с портрети на благодетелите на града.

Шествието ще завърши пред сградата на общината, където кметът Даниел Панов ще направи празнично обръщение към великотърновци и гостите на града, а митрополит Григорий ще се помоли за здравето на всички. В 11 ч. ще започне тържественото заседание на Великотърновския общински съвет, който ще определи тазгодишният носител на званието „Почетен гражданин” и носителите на Наградата „Велико Търново”.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов