Емил Павлов стана почетен гражданин на Велико Търново

Мисия

22-03-2019, 12:51

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова получиха Наградата „Велико Търново”

На тържествено заседание в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”  Великотърновският общински съвет удостои със званието „Почетен гражданин” на Велико Търново Емил Павлов, създател на Международния фолклорен фестивал. Наградата „Велико Търново” бе връчена тази година на доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова.

Президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов е новият почетен гражданин на Вeлико Търново. Кандидатурата на Емил Павлов,  основател и президент на Международен фолклорен фестивал в старата столица, за Почетен гражданин, беше предложена от граждански комитет. Павлов беше номиниран заради изключителните си заслуги за популяризирането на културния и фестивален туризъм в старата столица и в страната, за големия принос в съхранението и представянето на българския фолклор, като част от нематериално културно наследство, за работата му, свързана с утвърждаване на В. Търново като културната столица на България.

 

Доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново“. Доц. д-р Светлозар Стойков е началник на Акушеро-гинекологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Докторът получи отличието за значителни заслуги към Велико Търново, за високи постижения и особен принос в развитието на града и общината в сферата на здравеопазването, демографията и медицинското образование.

 

Три организации подкрепиха номинацията на арх. Румяна Брайнова за носител на наградата „Велико Търново” – „Зонта Интернешънъл“, Културно-просветно сдружение „ Клуб -Велико Търново“ и Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“. Архитектката беше отличена за изключителния й принос в опазването, съхранението и адаптирането на недвижимите паметници на културата във Велико Търново и общината.

Продължават празничните прояви днес в старата българска столица. В 15,00 ч. в Музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде открита изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.

В 17,00 ч. пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам ще тръгне популярният стрийт парад, който се провежда за двадесета поредна година. Кулминацията на празника е в 20,00 ч. с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Едновременно с шоуто, небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.

Празничната програма продължава и през уикенда. Във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“ - прожекциите са подарък от общината за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани и в събота, и в неделя - от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на кметството.

На 23 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ е концертът с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика. Съботната вечер /23 март/ е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Входът е свободен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов