Прокуратурата отказа да образува наказателно производство спрямо 15-годишна, набила 13-годишно момиче в Габрово

Крими

22-03-2019, 13:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Извършителката ще се изправи през местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Районна прокуратура – Габрово отказва да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче, нанесло побой на друго момиче, като изпрати преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо ученичката.

Преписката е образувана от прокуратурата след самосезиране по повод публикации и излъчен видеорепортаж за нанесен на 10.03.2019 г. побой от ученичка на друга ученичка.

В хода на проверката е установено, че 15-годишното момиче и 13-годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. На 10.03.2019 г., по инициатива на 15-годишната ученичка, двете се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати  ученици. При срещата, по-голямата заявила, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели, като започнала да й нанася удари с ръце и крака по тялото и да я скубе, съборила я на земята, където продължила да я удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да престане да я бие. Побоят бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. От побоя на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди.  

Проверката по преписката установила достатъчно данни за извършено престъпление по чл.131 ал.1 т.4 и т.12 от Наказателния кодекс. Към момента на извършване на деянието извършителката е била непълнолетна – 15-годишна, тя не се води на отчет към Детска педагогическа стая при РУ-Габрово и до момента не са й налагани възпитателни мерки. Предвид възрастта на извършителката и липсата на други съществени противоправни прояви до момента от нейна страна, прокуратурата намира, че деянието е извършено поради лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и запретеност, както и за последиците от него и отзвука му в обществото. Поради това счита, че спрямо непълнолетното момиче успешно биха могли да бъдат приложени възпитателни мерки и изпраща преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура – гр.Габрово.        

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)