Полицията в Габрово с 64% обща разкриваемост на престъпленията през 2018 г.

Крими

23-03-2019, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Увеличили са се с 23% измамите, като преобладават телефонните

Общите резултати от дейността на Областната дирекция на МВР в Габрово през 2018 г. бяха разгледани на годишния отчет-анализ в присъствието на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и заместник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров. Гости на работното съвещание бяха заместник окръжният прокурор на Габрово Александър Александров и областният управител Невена Петкова.

 

Общата разкриваемост на престъпленията в ОДМВР - Габрово за 2018 г. е в рамките на 63-64%, което е много висок резултат в сравнение с други дирекции, при спад на регистрираната престъпност – отбеляза старши комисар Гребенаров. В контекста на добрата оценка за работата на служителите той отчете и големия брой срещи, проведени от мобилните екипи на дирекцията. Заместник-директорът на ГДНП акцентира и върху приоритетите в работата на МВР през настоящата година. Висока оценка за съвместна дейност със структурите на пожарната даде и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН. Задоволство от безпроблемното и резултатно сътрудничество на районната и окръжната прокуратура с ОДМВР – Габрово изрази заместник окръжният прокурор.

 

Директорът на габровската дирекция старши комисар Борислав Бончев отчете, че регистрираните през изминалата година криминални престъпления са 1253, което е с 11.41% по-малко спрямо 2017 г. /1396/. Основна част от тях заемат  престъпленията против собствеността- – 48.44%, следвани от общоопасните престъпления – 44,37%.

През отчетния период е регистрирано едно убийство и един опит за убийство. Регистрирани са 4 грабежа /при 8 за 2017/ и 438 кражби /при 561 за 2017/. От ОДМВР – Габрово отчитат увеличение с 23,19% на регистрираните измами, като значителен дял от тях заемат телефонните измами. При престъпните посегателства спрямо МПС се наблюдава устойчивост на престъпленията. Регистрираните палежи са намалели с 33,33%.

 

При проведени операции по линия на противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества са иззети 269,57 г амфетамин, 7780,38 г метамфетамин, 21 006,76 г марихуана, 166 растения, 15.83 г екстази и 0.6 г кокаин. Задържани са 127 души, свързани с извършване на подобни престъпления, работено е по 182 досъдебни производства.

Анализът сочи, че и през този отчетен период най-голям е броят на престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система – 73,22% от всички регистрирани престъпления. Делът на документните престъпления е 14,21%, 9,83% - против собствеността и други – 2,74%.

 

Старши комисар Бончев очерта и приоритетите, по които работи дирекцията - разкриване на престъпления против паричната, кредитна, финансовата и данъчно осигурителната система на страната, неправомерно изразходване на средства предоставени от Европейския съюз. Във фокуса на разследващите ще стои ефективното противодействие на конвенционалната престъпност, както и превантивни действия срещу измамните схеми. Намаляването на пътнотранспортния травматизъм също е сред акцентите в работата на полицейските служители от областната дирекция.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)