Читалище „Надежда” търси средства за ремонт на театралния салон

Мисия

23-03-2019, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Необходимата сума е от около 2 000 000 лв.

През изминалата година, с финансиране от Министерство на културата, читалище „Надежда” направи актуализация на проекта за реставрация и адаптация на сцената на читалищния салон, която е временно укрепена в последното десетилетие. Идеята е с актуализирания проект, културната институция да кандидатства за програмно финансиране, поясни председателят на читалищното настоятелство арх.  Донка Колева.

„Проектът включва архитектура, конструкции, съпътстващите проекти за инсталации – ОВИ, ВиК, отопление, пожарна безопасност… Изготвена е проектната документация, готова е за кандидатстване по различни програми. Сумата, разбира се, е непосилна за участие и съфинансиране, тъй като повечето програми изискват финансови възможности на кандидата, така че се надяваме с подкрепата на Общината и на Министерство на културата, този проект да бъде включен за изпълнение. Надяваме се да бъде спасен този исторически паметник от национално значение- първият театрален салон със сцена в България, за да може на територията на старата част на града да фигурира едно такова културно средище и днес. Въпреки, че е направена временна сцена в читалищния салон, вие знаете – читалището приема като домакин много от спектаклите на българските театър. Миналата година имахме 25 представления, интерес има”, увери арх. Колева.

По нейни думи необходимата сума от около 2 000 000 лв. включва и сравнително скъпото сценично обзавеждане – прожектори, чиги и технически съоръжения. „Имаме разбиране от страна на Община Велико Търново, тя ни помага и с текущите проблеми с поддръжката на покриви, фасади, интериорни ремонти, очакваме някакво съдействие и за срутения покрив”, подчерта председателят на читалищното настоятелство.

Още преди 10 г., когато рухнаха керемидите на първия български парламент, читалището бе одобрено за финансиране по оперативната програма социална инфраструктура, но впоследствие МК го оряза, поради липса на финансиране. Покривът над сцената рухна след интензивни валежи на 3 октомври 2009.  В читалище „Надежда“ са заседавали три Велики народни събрания, Фердинанд е положил клетва като княз на България и се е родил лозунгът на българската държавност „Съединението прави силата“.

Проектът ще бъде представен през септември, като част от програмата за отбелязването на 150-годишнината на културната институция.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)