Европейската комисия търси иновативни идеи за справяне с пластмасовите отпадъци

Животът

23-03-2019, 13:00

Снимка:

Европейска комисия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общата сума, която институцията ще отдели, е 150 000 евро

Европейската комисия организира конкурс за социални иновации, чрез който ще финансира идеи за намаляване на пластмасовите отпадъци. Общата сума, която институцията ще отдели, е 150 000 евро. Добрата новина за българските социални предприемачи е, че имат шанс да реализират идеите си и да спечелят спонсорство за тях. 

В тазгодишното издание на конкурса ще бъдат подкрепени инициативи, които осигуряват намаление на пластмасовите отпадъци и замърсяването с тях чрез подобряване на съществуващите процеси или чрез въвеждане на съвсем нови продукти и начинания. С помощта на тези нововъведения трябва да се понижи количеството на създаваните пластмасови отпадъци, както и да се насърчи повторната употреба и рециклирането им.

Всяка година Европа произвежда 27 млн. тона пластмасови отпадъци. Затова основна цел на инициативата е крайният резултат да доведе до системна промяна на местно, национално и европейско равнище.

Независими съдии ще определят три проекта, всеки от които ще бъде награден с 50 хил. евро през м. октомври 2019 г. Всички необходими сведения са публикувани на интернет страницата на конкурса – https://eusic.challenges.org/.

Заявления за участие може да се подават до 4 април 2019 г. (12:00 ч. централноевропейско време).

Въпроси за конкурса може да изпращате на: info@socialinnovationprize.eu

Конкурса може да следите на: https://twitter.com/eusocialinnov?lang=bg

Създаден в памет на първопроходеца в социалните нововъведения Диого Васконселуш, европейският конкурс за социални нововъведения се провежда от Европейската комисия във всички държави – членки на ЕС, и всички асоциирани държави по „Хоризонт 2020“. На седмата година от съществуването си конкурсът вече е като пътеводител за социалните новатори в Европа, тъй като използва доказана методика за подкрепа на идеи на ранен етап и за поддържане на мрежа от радикални новатори, които променят обществото към по-добро. Всяка година конкурсът е посветен на различен въпрос, засягащ Европа. Тази година темата е „Справяне с пластмасовите отпадъци“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)